Vinarsurile Vincon – păstrate în crama Paradis, una dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est

Vincon Romania, cel mai mare producător de vinars din România, deține cea mai mare rezervă de distilate de vin – vechimea lor începe de la 12 ani și poate depăși 40 de ani. 

Vinarsurile sunt băuturi spirtoase, obținute exclusiv din distilate de vin învechite în contact cu lemnul de stejar. În timp ce în Franța băutura este cunocută sub numele de „coniac” (denumirea produsului este cea a regiunii geografice de producție) în România numele provine de la procesul de obținere, respectiv distilarea sau “arderea” vinurilor.

În portofoliul Vincon, există două branduri consacrate de vinarsuri, Jad și Miorița, ambele X.O (extra old). Cel mai tânăr vinars are o vechime de 12 ani. Vinarsurile Miorița X.O. sunt obținute din distilate de vin învechite și maturate timp de 12, 18, 25 sau 30 de ani, în timp ce Jad X.O. este obținut din distilate cu vechimea de 28 de ani.

Crama Paradis este unica de acest gen din România și din Europa de Sud-Est, adăpostind peste 4.000 de butoaie de stejar în care are loc lungul proces al învechirii și maturării distilatelor de vin.

jad-landscape

Cum se produc vinarsurile

Vinarsurile se obțin doar din vin alb. Procesul de distilare are loc la foc deschis, în instalații de cupru și se desfășoară în două etape. La început, se obține un distilat de 28-30 de grade, care se redistilează după ce s-au eliminat frunțile și cozile. Ulterior, distilatele de vin astfel obținute se pun la învechit în butoaie de stejar.

Învechirea are, de altfel, cel mai important rol în obținerea acestor băuturi, deoarece doar prin acest îndelungat și costisitor proces, distilatele de vin își capătă culoarea (de la un lichid incolor la unul maro-roșcat) și complexitatea aromatică: note de fructe deshidratate: stafide, smochine, nuci etc., completate de note de ciocolată, cafea, tabac și nu în ultimul rand, de condimente: vanilie, scorțișoară etc.

Vechimea vinarsurilor contribuie la atribuirea unor calități precum: „V” dacă băutura este învechită cel puțin un an, „VS” (very special) specifică distilatelor mai vechi de trei ani, „VSOP” (very superior old pale) dacă alcoolul este învechit minim cinci ani și, în sfârșit, „X.O.” (extra old) atunci când vinarsurile depășesc șapte ani de vechime. De altfel, acestea sunt și treptele de calitate așa cum sunt definite de legislația română.

Miorița – un brand cu vechime

Vinarsul Miorița este unul dintre cele mai vechi și notorii vinarsuri românești, acesta a intrat în casele românilor în urmă cu peste 40 de ani.

Toate vinarsurile Miorița sunt X.O. (extra old), și sunt obținute din distilate de vin a căror vechime este de 12, 18, 25 sau 30 de ani.

Miorița X.O. de 12 ani, spre exemplu, are o savoare în care se identifică ușor aromele fructate de stafide și struguri supracopți, alături de gustul ciocolatei amărui. În 2008, acesta a devenit primul vinars românesc care a câștigat o medalie în cadrul celui mai mare concurs de băuturi spirtoase din lume – Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles, în competiție fiind nume celebre din întreaga lume. În 2010, calitatea acestui distilat a fost premiată cu Medalie de Aur la același concurs. Numai în ultimii 10 ani, acest brand a mai obținut încă alte 21 medalii de aur.

Calitatea acestui distilat a fost premiată cu Medalie de Argint la Concursul Mondial de Vinuri din Bruxelles, în 2010, dar și cu Medalie de Aur la Concursul Mondial de Vinuri din Bruxelles, în 2005 și 2008. Plus că, în ultimii 10 ani, acest brand a mai obținut încă alte 21 medalii de aur (foto vinars).

În aceeași notă, Miorița X.O. de 18 ani are o savoare asemănătoare cu ciocolata caldă, care se îmbină cu tonuri vanilate și condimentate. Ba chiar are și o aromă de tutun de pipă, ceea ce îi dă un aer bărbătesc, elegant și rafinat, de aceea acest vinars este ideal când vine vorba de cadouri speciale.

Vinarsurile Vincon se găsesc în reţelele de magazine Metro Băneasa, Carrefour, Selgros și Auchan.

Vincon Vrancea este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România, cu o gamă de produse adresate tuturor segmentelor de consumatori. Compania deține 11 crame și circa 1.500 de hectare de viță de vie în podgoriile Odobești, Cotești, Panciu și Huși. În portofoliul de vinuri și vinarsuri Vincon se află branduri recunoscute, lideri în segmentul lor, precum Beciul Domnesc, vinarsurile Miorița și Jad.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

2 comentarii la „Vinarsurile Vincon – păstrate în crama Paradis, una dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est”

    1. Dupa mine Brancoveanu este cel de la coada……………sa nu uitam de Jidvei si defuncta Zaraza (de Murfatlar), spun asta pt ca eu sunt bautor de vinars de peste 30 de ani (atunci Brancoveanu care e produs de Alexandrion Grup sau ma rog luat de ei) vindeau vodca Scandic ca sucurule Tymbark de azi la cutie de carton cu pai. Desi Brancoveanu e mai scump nu-l putem compara cu titanii…………..asta fara sa amintesc pe poporul prieten (Bardarul de la moldoveni)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *