Un mesaj verde din partea revistei retail-FMCG catre toti retailerii din Romania

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, recicland 1% din totalul deseurilor municipale, in conditiile in care Belgia reciclează 94%, iar media UE este de 35%.

Recolamp este o asociatie non-profit fondata in septembrie 2007 de companiile Philips Romania, General Electric si Osram Romania si care in prezent are 145 de participanti – companii care vand pe piata din Romania echipamente de iluminat: becuri, neoane, corpuri de iluminat, etc.

Conform legislatiei europene, companiile care vand echipamente electrice, deci inclusiv echipamente de iluminat, au obligatia sa nu ajunga deseurile la gropile de gunoi, ci sa fie reciclate. Doua motive principale ale reciclarii: deseurile de becuri si neoane sunt periculoase din cauza continutului de mercur si alte metale grele, iar corpurile de iluminat contin in principal plastic si metal ce pot fi recuperate si refolosite, protejand in acest fel resursele naturale.

Recolamp face acest serviciu de organizare si realizare a colectarii selective si a reciclarii deseurilor de echipamente de iluminat, in numele celor 145 de companii participante.

Sub 5% din cantitatea totala de deseuri de echipamente de surse de lumina generate in Romania se afla la populatie, restul revenind agentilor economici. Astfel, Recolamp se concentreaza in prezent pe gestiunea cantitatilor mari si cu adevarat periculoase.

Astfel, a fost dezvoltata o retea de preluare de deseuri de la populatie, prin amplasarea in marile magazine a containerelor de tip Colt Verde. La acestă initiativă au raspuns pana in prezent retaileri precum Carrefour, Dedeman, Baumax sau Galeria Real.

Orice magazin din Romania care solicita un astfel de container, il va primi in mod gratuit, cu obligatia gestionarii fluxului intern de deseuri, de la cumparatori, iar preluarea deseurilor se va face tot gratuit.

Mesajul revistei retail-FMCG.ro este unul simplu si se adreseaza tuturor lanturilor de magazine din Romania care nu au o solutie pentru colectarea selectiva a deseurilor de surse de lumină: parteneriatul cu Asociatia Recolamp poate reprezenta solutia la aceasta problema, parteneriat ce se poate realiza intr-un mod facil şi fără costuri.

“Orice companie din Romania poate accesa in mod gratuit sistemul dezvoltat de noi. Apeland numărul de telefon cu acces gratuit: 0800.888.666, puteţi solicita propriile containere de colectare si ridicarea deseurilor. Acest demers nu presupune costuri pentru institutii care prin protocolul cu Asociaţia isi indeplinesc si obligatiile legale de gestiune deseuri, aşa cum sunt prevazute ele in legislatia naţionala de mediu” a precizat Roxana Sunica, Director de Marketing al Asociatiei Recolamp.

In general, un magazin cu peste 1.000 de metri patrati sau cu peste 1.000 de becuri in functiune, genereaza, in medie, pe an – aproximativ 100 de bucati de deseuri! Aceste 100 de bucati cantaresc 20 de kg si reprezinta cantitatea minima necesara pentru ca Recolamp sa trimita o masina sa ridice deseurile.

Mai mult, legislatia nationala interzice explicit aruncarea deseurilor din surse de lumina la gropile de gunoi, din cauza riscului de poluare al solului si subsolului. Companiile isi pot indeplini aceasta obligatie (si sa evite amenzile aplicate de Garda de Mediu!) prin colaborarea cu olamp. Predarea deseurilor din surse de lumina nu presupune niciun cost pentru companii, acestea indeplinandu-si corect o obligatie legala, si in plus, contribuind la protectia mediului.

Revista retail-FMCG.ro sustine campania nationala „Recensământul becurilor arse” din România, proiect realizat de catre Asociatia Recolamp în parteneriat cu BlogalInitiative.ro.

Pentru un conținut unic, accesați AICI secțiunea Premium.

2performant.com
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *