Prezentă in 4 țări, compania de securitate Justice Security Services supraveghează mai mult de 1.200 case de marcat pentru companii internaționale precum Decatlon, Rossman, Muller, Baumax şi Ikea. În 2011, Justice Security intră şi pe piaţa din România furnizând servicii diversificate, de la pază umană la sisteme inteligente de supraveghere și investigație.
Pentru piața de retail, Justice Security a dezvoltat şi deţine propriile sisteme de securitate: POSeidon şi JustRec, cu ajutorul cărora beneficiarii acestor servicii îşi diminuează costurile prin reducerea lipsului de inventar cu sute de mii de euro pe an, o problemă permanentă pentru orice comerciant.
Justice Security Services a reușit să reducă la o cincime lipsurile de inventar la partenerii săi comercianți. Cum este posibil acest lucru?
Justice Security a produs o compilație mai recentă cu cele mai noi metode de comitere a furtului în domeniul comerțului. Lipsurile de inventar de astăzi nu provin doar furturile din magazin ale cumpărătorilor, acestea având o pondere destul de mică. Cea mai mare amenințare vine din partea persoanelor interne, cei care provoacă în mod constant daune la un nivel mai ridicat. Cele mai preferate metode sunt următoarele:
1. Casierul scanează fiecare produs în casa de marcat, dar la sfârșitul tranzacției nu apasă butonul ”Total”. În acest moment se afișează suma totală, pe care clientul o achită. După încasarea banilor, casierul șterge câteva poziții din tranzacția respectivă. De obicei, casierul folosește acest truc atunci când cunoaște clientul și știe că acesta nu o să solicite bonul fiscal. În această situație suma pozițiilor șterse intră în buzunarul casierului.
2. La vânzare casierul scanează produsul, folosind doar funcția de verificare. În acest caz clientul vede afișată suma totală, după care o plătește cu bună-credință. Dacă clientul cere bonul fiscal, casierul închide în mod corespunzător tranzacția. Dacă pleacă fără să ceară bonul fiscal, atunci cu ajutorul butonului “Cancel“ casierul va ieși din tranzacție. În acest caz produsul va ieși fără a fi fost înregistrat, iar contravaloarea produselor intră în buzunarul casierului.
3. Casierul foloseşte un bon fiscal neridicat de către alţi clienţi, efectuând un retur de marfă fictiv, fără existența produsului respectiv. Astfel, reușește să sustragă contravaloarea mărfii ”returnate”. În acest caz se produc lipsuri de inventar greu de detectat.
4. Casierul, cu ajutorul unui complice, doar imită scanarea sau acoperă codul de bară a produsului, care nu o să fie înregistrat și achitat.
Pentru prevenția și detectarea abuzurilor de acest tip nu sunt suficiente doar paza umană și tehnica în sine. Esența unei tehnici de securitate eficace constă într-o abordare complexă, conectând tehnica cu paza umană și cu procesele interne.
În acest sens, Justice Security Serices a dezvoltat un sistem complex denumit CSSS (Complex Store Security System) care conține 8 elemente de tehnică și 8 elemente de factor uman. Paza umană este cel mai vizibil dintre aceste elemente. Printre elemente se găsesc atât unele generale (dispozitive supraveghere articol, sisteme și metode de motivare a personalului, procese de control) cât și elemente speciale.
Justisec Security propune sistemele JUSTrec, un sistem de înregistrare digitală şi POseidon Control System, un sistem special de verificare a caselor de marcat, care nu numai leagă întregistrările cu tranzacțiile de la casele de marcat dar și detectează tranzacțiile critice.
POseidon Control System este elementul cel mai important al CSSS (Complex Store Security System). Sistemul are propriul său program unic cu caractere conversibile, cu ajutorul căruia afișează informațiile privind bonurile caselor de marcat prin imaginile primite de la camerele de supraveghere ale caselor de marcat. În acest fel poate fi comparată imediat mișcarea fizică a bunurilor cu datele introduse în sistem.
Cu ajutorul sistemului de control POSeidon Control System pot fi detectate rapid, cu resurse minime, diferite abuzuri. Pe lângă verificarea în timp real este posibil și un control ulterior cu ajutorul bazei de date. Cu softverul POSeidon Investigation se pot detecta orice tranzacții suspecte, iar în plus se pot furniza și dovezi pentru angajator.
EFICIENȚĂ
Pe baza experienței de peste 6 ani cu sistemele integrate Justisec Security, se pot reduce lipsurile de inventar cu următoarele procentaje:
– Magazine retail de la 1,5% la 0,3%
– Magazine de bricolaj de la 2,0% la 0,5%
– Magazine de cosmetice de la 3,0% la 0,5%
– Magazine de mobilă de la 2,5% la 0,7%
Sistemul poate fi utilizat în orice unitate comercială unde mișcarea fizică a mărfurilor coincide cu înregistrarea datelor în casele de marcat sau cu alte înregistrări de date. Astfel, se poate utiliza în:
– magazine din retailul alimentar (supermarketuri, hipermarketuri, cash&carry, discounteri), magazine universale, servicii clienți
– magazine cu produse electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia
– magazine de bricolaj, materiale de construcţii, home & garden, mobilă
– benzinării
– farmacii
– magazine de bijuterii
– magazine de jucării
– magazine de haine şi de încălţăminte
– magazine de articole sportive
– restaurante, alte servicii
– depozite
– contoare volume de producție
– cântare industriale
Pe lângă funcțiile de securitate, sistemul POSeidon poate fi utilizat și în alte domenii ale retailului, iar rezultatele pot fi obținute imediat cu câteva clickuri şi export în format excel, iar în acest fel datele obținute se pot evalua cu ușurință în câteva minute.
STATISTICĂ
– optimizarea forței de muncă necesară prin analizarea numărului de clienți, durata cumpărăturilor și identificarea orelor de vârf
MARKETING ȘI PROMOȚII
– efectele unei campanii, promoții (cât s-a vândut din produsul respectiv, când s-a vândut) pot fi urmărite în orice moment, în timp real, cu posibilitatea de a interveni şi modifica imediat criteriile promoției (produsul, durata, prețul etc.)
– obiceiurile de cumpărare (care sunt produsele/brandurile cele mai căutate) și puterea de cumpărare pentru fiecare magazin.
Sistemul se securitate al companiei Justice Security Services se poate testa pentru o perioadă, în mod gratuit.
Un chestionar pentru cititorii revistei retail-FMCG.ro. Mulţumim!
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.
Dacă doriți o estimare a costurilor pentru campania dvs. pe site-ul retail-FMCG.ro, accesaţi pagina de Publicitate.
Pentru un conținut unic, accesați AICI secțiunea Premium.
Pingback: Sinteza săptămânii 31 martie - 4 aprilie
Da este foarte adevarat pe o parte,iar pe cealalta parte este foarte fals.De ce spun asta?Din propria experienta pe care o am de peste 15 ani in domeniul Securitatii.Depinde de care persoane se implica in acest serviciu si atunci ai rezultate bune sau rele.Depinde si de implicarea Sefiilor de Obiective sau de zona in care pui persoane bine pregatiti,responsabili,activi,cu experienta in zona de Securitate.Degeaba pui niste persoane care nau nici un interes anume de implicare sau responsabilitate intr-o zona de Securitate,ca nu iasa rezultate bune din pacate.Eu am lucrat cu foarte multe persoane in domeniul de Securitate,dar va spun foarte sincer,nici nu se vedeau la ei vreun interes de implicare sau responsabilitate din pacate.Sa treaca ziua si luna si sa vina banii,iar restul cu mila lui Dumnezeu.Ma refer in general la persoane pensionati din pacate.Daca doriti cu adevarat sa aveti rezultate si mai bune pe viitor cu succes rasunator pe piata muncii din Romania,va recomand sa va informati bine despre acele persoane,daca au sau nu experienta in domeniul Securitatii,sau daca sunt bine pregatiti cu simntul responsabilitatii pentru un serviciu in domeniul Securitatii si paza,sau daca sunt capabili si doresc cu adevarat sa se implice in acest serviciu,nu numai de dragul de a pierde timp sau nu au ce face acasa si vin si incurca pe altii care doresc cu adevarat sa faca serviciul cu dragoste,implicare si mare responsabilitate in domeniul Securitatii si Paza.Mai este inca un punct de vedere pe care la-m observat in timpul experientei mele de serviciu:Daca esti bine platit asa se implica si angajatii,iar daca esti slab platit,tot asa ai si rezultatele de pe urma lor al angajatiilor,adica acelor persoane pe care le-ai angajat din pacate.Acesta este adevarul din pacate cu toate Firmele de Paza si Securitate din Romania.