ZaharulOradea

Studiu: Românii alocă un buget de circa 1.500 de lei pentru Sărbătorile de Iarnă

Românii din mediul urban alocă un buget de aproximativ 1.500 lei pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă, la fel ca şi bugetul de anul trecut, conform datelor celui mai recent studiu de piaţă realizat de MEDNET Marketing Research Center.

ChristmasAstfel, 35,4% dintre orăşenii intervievaţi intenţionează să cheltuiască pentru masa de Crăciun şi Revelion sub 1.000 lei, în timp ce 26,4% dintre aceştia urcă uşor către bugetul mediu de 1.500 lei. Un buget de peste 3.000 de lei este luat în calcul doar de 14,9% dintre locuitorii din mediul urban, în timp ce 21% vor să cheltuiască, cu acest prilej, sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.

Credit Foto: shutterstock.com

Pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe), suma medie destinată acestora este de 602,21 lei (comparativ cu 600,76 lei în 2013). În cazul celor nealimentare specifice Sărbătorilor de Iarnă (ornamente, cosmetice, îmbrăcăminte, încălţăminte), suma medie alocată a scăzut uşor de la 498,63 lei la 467,64 lei.

Există totuşi orăşeni (puţin peste 20%) care ar dori să cumpere de Crăciun sau Revelion anumite produse alimentare, dar nu şi le permit din cauza limitărilor financiare. Dintre acestea, studiul MEDNET Marketing Research Center menţionează carnea, în special cea de curcan sau vită, peştele, dar şi alimente mai scumpe cum ar fi brânzeturile ‘fine'(franţuzeşti) sau ‘şampania mai scumpă’.

În ceea ce priveşte categoria ‘călătorii/excursii organizate în perioada Sărbătorilor de Iarnă’, se înregistrează o creştere a numărului orăşenilor care vor pleca în concediu, dar o scădere a sumei medii alocate, de la 1.524,47 lei în 2013, la 1.149,31 lei în 2014.

O altă categorie de cheltuieli prilejuită de Sărbătorile de iarnă este cea a ‘ieşirilor în oraş/la restaurant’. Pentru aceasta, persoanele intervievate intenţionează să aloce, în medie, aproximativ aceeaşi sumă ca şi anul trecut (372,87 lei).

În acest an, aproape 90% dintre respondenţi intenţionează să ofere cadouri celor dragi cu ocazia Crăciunului şi a Revelionului. În acest context, în topul cadourilor regăsim articolele de îmbrăcăminte/încălţăminte, jucăriile şi cosmeticele/parfumurile. Suma medie pe care locuitorii din mediul urban intenţionează să o cheltuiască în acest an pentru astfel de cadouri va fi de 470,34 lei, faţă de 465,25 lei, în 2013.

Grafic 5

De asemenea, ca şi în 2013, mai mult de 50% dintre respondenţi afirmă că nu vor cumpăra nici în acest an brad natural de Crăciun, preferând să folosească unul artificial. 7,4% dintre persoanele intervievate spun că nu intenţionează să împodobească Bradul de Crăciun în 2014.

Sursa: AGERPRES

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,061 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Studiu: Românii alocă un buget de circa 1.500 de lei pentru Sărbătorile de Iarnă

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: