56% dintre români spun că reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite

După o vară în care încrederea românilor dădea semne de revenire, primele luni de toamnă au adus scăderea indicelui de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK. Nivelul acestui indice în luna octombrie este în linie totuşi cu media ultimului an.
Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane intervievate în fiecare lună.
Dacă în octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre români considerau că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă, în octombrie anul acesta sunt vizibile îmbunătăţirile – numai 6 din 10 dintre cei chestionaţi manifestă acelaşi sentiment negativ.
În privinţa perspectivelor financiare, puţin peste 40% dintre români spun că se aşteaptă la o înrăutăţire. Şi la acest capitol se remarcă o tendinţă pozitivă faţă de primele luni de toamnă ale anului trecut când pesimismul românilor era mai accentuat, pete jumătate declarând la acel moment că văd o înăsprire a acestei situaţii în următorul an. 13% speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an şi aproape 40% se aşteaptă să rămână la fel.
77% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru următorul an sunt ceva mai mari – 9% dintre ei declară că aceasta se va îmbunătăţi. Mai mult de jumătate dintre români (56%) spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile obişnuite, în vreme ce aproape un sfert spun că sunt datori (24%). Situaţia la acest capitol arată aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variaţiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative.
Încrederea în stabilitatea locului de muncă se situează la un nivel foarte scăzut faţă de lunile trecute ale anului. 77% dintre români se aşteaptă ca şomajul să crească şi numai 3% estimează o scădere în următorul an. În ceea ce priveşte inflaţia, atât cea trecută, cât şi cea viitoare, declaraţiile rămân pesimiste. Peste trei sferturi dintre români estimează o creştere a preţurilor în 2012, în număr aproximativ egal (74%) cu al celor care au resimţit în ultimul an o creştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor. La polul opus, procentul optimiştilor continuă să fie unul mic, mai puţin de un român din zece speră la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă.
În prezent, românii nu arată deschidere către economisire şi mari investiţii. Doar 15% spun că vor pune bani deoparte în următorul an. Intenţiile de achiziţie a unui automobil sau a unei locuinţe scad şi ele de la un trimestrul la altul: 9% dintre respondenţi, respectiv 3%, spun că vor face o atfel de achiziţie în următorul an. Un procent ceva mai ridicat (15%) intenţionează totuşi să investească în îmbunătăţirea locuinţei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor obiecte sanitare.

20111110-133122.jpg

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,079 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » 56% dintre români spun că reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

  1. asta pt ca 56% dintre romani nu au citit in viata lor o carte de dezvoltare personala / educatie financiara

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: