Sezonul de Crăciun va fi cel mai bun din ultimii 10 ani pentru producătorii de cozonaci din România

Sezonul de Crăciun va fi cel mai bun din ultimii 10 ani pentru producătorii de cozonaci din România, afacerile cu acest produs urmând să ridice cifra de afaceri anuală a acestor firme peste nivelul de 1,5 miliarde de lei, arată o analiză realizată de KeysFin.

Potrivit datelor KeysFin, pe piaţa românească activează peste 50 de companii producătoare de cozonaci , cele mai multe fiind înfiinţate în 1994 (12). Cele mai vechi şase firme din domeniu apar în statistici încă din 1991.

Afacerile firmelor producătoare, printre care cele mai cunoscute sunt SC Vel Pitar SA şi SC Boromir IND SRL, au evoluat susţinut în ultimii ani, de la 1,19 miliarde de lei în 2011 la 1,41 miliarde de lei în 2015, iar perspectivele anului 2016, având în vedere datele financiare parţiale, indică faptul că, în premieră, se va depăşi graniţa de 1,5 miliarde de lei.

cozonaci

Statistica ia în calcul numai firmele care au declarat legal producţia acestui tip de produs. Există, bineînţeles, o marjă statistică ridicată, având în vedere că, în preajma Sărbătorilor de Paşte sau de Crăciun, sunt foarte mulţi producători de panificaţie care îşi reorientează producţia către cozonac, pască şi alte specialităţi”, afirmă analiştii KeysFin.

Datele financiare arată că afacerile cu cozonaci sunt un business cu potenţial, dovadă că profitabilitatea firmelor producătoare s-a dublat în intervalul 2011-2015 de la 36,4 milioane lei la 82,2 milioane lei.

Numărul salariaţilor din acest sector a avansat, în perioada analizată, de la 10383 la 11182 de angajaţi.

Vorbim de piaţa legală din acest sector. O perspectivă mai largă, care să includă şi activităţile din zona gri a economiei dublează practic aceste cifre, profitabilitatea celor care evită taxele fiind, bineînţeles, superioară”, au mai spus experţii.

Rezultatele financiare pozitive sunt susţinute şi de faptul că dintre cei 50 de producători luaţi în calcul de KeysFin, numai trei se află în insolvenţă.

Câţi cozonaci mănâncă românii de Crăciun?

În perioada sărbătorilor de iarnă, patiserii şi brutari mizează pe un consum de aproape 10 milioane de cozonaci. Potrivit datelor Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), consumul de cozonaci a crescut în fiecare an cu aproximativ 1 milion de bucăţi, de la 7,3 milioane în 2014, la 8,1 milioane în 2015.

cozonaci

Notă din partea KeyFin: Analiza de mai sus ia în calcul doar firmele cu cod CAEN 1071. Compania SC Boromir IND SRL nu este menționată în top deoarece nu a putut fi efectuată o comparație corectă cu cele menționate mai sus, întrucât pentru Boromir, KeyFin nu a putut calcula o cifră de afaceri strict cu privire la producția de cozonaci.

În condiţiile în care condiţiile economice s-au îmbunătăţit, iar românii şi-au văzut veniturile în creştere în 2016, un avans semnificativ în privinţa producţiei este posibil să fie atins, mai cu seamă că şi exporturile de cozonaci au început să conteze tot mai mult în business-ul producătorilor”, afirmă analiştii KeysFin.

Potrivit ROMPAN, cozonacul romanesc are succes la export în principal în ţări precum Germania, Marea Britanie, Spania şi Italia, acolo unde sunt şi comunităţi importante de români.

Statisticile patronatului, din care fac parte 300 de societăţi, arată că patiserii români domină piaţa autohtonă în faţa importurilor, 80% dintre consumatori preferând cozonacii tradiţionali.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din Romania.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa romanească.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,034 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Sezonul de Crăciun va fi cel mai bun din ultimii 10 ani pentru producătorii de cozonaci din România
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: