Mai mult de unul din cinci angajatori din România intenționează să-și crească numărul de angajați în următoarele trei luni

Conform studiului trimestrial al ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, la care au participat 625 de angajatori, mai mult de unul din cinci angajatori din România intenționează să-și crească numărul de angajați în următoarele trei luni.

Doar 5% prevăd o scădere a numărului de angajați în intervalul iulie – septembrie 2014, în timp ce alți 69% nu preconizează schimbări în dimensiunea forței de muncă. Previziunea Netă de Angajare calculată după eliminarea variațiilor sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea a a trimestrului II, dar cu 3 puncte procentuale mai mare decât în trimestrul III din 2013.

„Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant,” remarcă directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof. „Încetul cu încetul, angajatorii au reînceput să-și crească volumul de angajări, dar încrederea lor continuă să fie mai redusă decât în anii de dinainte de criza economică. Chiar dacă angajatorii vor continua să prefere organizații agile, au apărut totuși semnale că aceștia își depășesc treptat reticența de a face angajări și au din nou în vedere nevoile pe termen lung.”

4Q13 MEOS Infographic UK v3

Nivelul de încredere al angajatorilor variază în funcție de dimensiunea organizației. Organizațiile cu mai puțin de zece angajați raportează o Previziune Netă de Angajare de -1%, angajatorii din această categorie fiind mai puțin dispuși să-și redimensioneze forța de muncă. Astfel, 77% dintre ei nu prevăd schimbări ale numărului total de angajați în intervalul iulie – septembrie 2014, un procent în scădere față de 85% în trimestrul II, dar în continuare superior cu 8 puncte procentuale mediei naționale. La polul opus se situează angajatorii cu peste 250 de angajați. 27% dintre aceștia anunță planuri de creștere a numărului de angajați în următoarele trei luni, și numai 2% anticipează reduceri de personal.

1111

Previziunea Netă de Angajare ajustata sezonier (calculată ca diferenţa dintre procentul de angajatori care intenţionează să îşi crească numărul total de angajaţi şi procentul de angajatori care intenţionează să-şi scadă numărul de angajaţi) este, pentru sectorul COMERŢ CU RIDICATA ŞI CU AMANUNTUL, de +13%. Aceasta este una din cele mai robuste previziuni inregistrate pe sectoare de activitate, după Industria prelucratoare cu +19% şi Finanţe, asigurari, servicii imobiliare şi servicii de afaceri cu +17%.

Planurile de angajare ale angajatorilor privind intervalul iulie – septembrie 2014 sunt similare cu cele anunţate pentru intervalul aprilie – iunie 2014, când Previziunea Netă de Angajare era tot +13%, însă s-au îmbunătăţit cu 4 puncte procentuale faţă de cele formulate în trim III al anului 2013 (iulie – septembrie 2013). Numai 17% dintre angajatori intenţionează creşteri ale numărului total de angajaţi, sub ponderea naţională de 21%. În schimb, ponderea celor care plănuiesc să îşi reducă forţa de muncă este de doar 1%, faţă de 5% la nivel national. 77% dintre angajatori nu au intenţia de a-şi redimensiona forţa de muncă, nici în sensul creşterii nici al scăderii acesteia.

„Încă nu putem considera creșterea oportunităților de angajare drept o tendință, pentru că indicatorii din diferitele sectoare de activitate și zone ale țării variază prea mult pentru a contura o imagine fără echivoc” spune Valentin Petrof. „Semnele unui optimism renăscut se fac simțite, dar cei aflați în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să se aștepte la efervescență, dat fiind că angajatorii se concentrează în continuare pe atragerea candidaților potriviți, nu pe angajări de volum. Aceștia sunt încă selectivi, în căutarea echilibrului corect între nevoile de dezvoltare și costuri.”

   În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,059 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Mai mult de unul din cinci angajatori din România intenționează să-și crească numărul de angajați în următoarele trei luni
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: