Stabilitatea și depășirea obstacolelor, cele mai importante pentru români – studiu Reveal Marketing Research

„Românii astăzi” este un instrument de cercetare dezvoltat de compania Reveal Marketing Research, care se desfășoară continuu și funcționează ca un barometru al valorilor (al lucrurilor importante pentru români) în momentul respectiv. 

Rezultatele detaliate ale acestui studiu sunt integrate în rapoartele de cercetare comandate de clienții Reveal și oferă o viziune clară despre contextul emoțional în care se află românii în diferite perioade.

Acest studiu descrie și starea emoțională a societății noastre luând în calcul analiză pe mai multe profile socio-demografice și are și o componentă de măsurare a comportamentului de consum al românilor – măsoară și indicatori ce țîn de rolul cumpărăturilor pentru ei in acest moment.

Nevoia de stabilitate este pe primul loc

În primul rând, observăm că cel mai apreciat teritoriu valoric este cel al siguranței și stabilității . O treime dintre români, mai ales familiile tradiționale și persoanele în vârstă se auto-definesc că fiind grijulii și responsabili și declară că pentru ei este important să acționeze cu respect pentru cei din jur (în acest moment).

Pe locul doi, la polul opus, avem segmentul de persoane al căror valori se concentrează pe schimbare . Depășirea obstacolelor, curiozitatea sunt lucruri ce definesc 30% dintre români , mai ales când vorbim de tineri, dar și de persoane mature singure sau fără copii.

Observăm, totuși, tot o treime (28%) – mai degrabă părinți – care pun accentul asupra relațiilor sociale și se poziționează în cadranul unității și al armoniei. Aceștia declara că joacă, iubirea și armonia le descriu cel mai bine prioritățile în acest moment.

Pe ultimul loc se află teritoriul puterii, unde doar 9% dintre români se poziționează. Acesta este preferat mai ales de cei mai tineri dintre respondenți, dar și de către persoanele mature, fără partener care descriu puterea și perfecționarea că priorități din prezent.

Românii se concentrează pe depășirea obstacolelor

Întrebați despre lucrurile importante, observăm că România se împarte în două: aproape o jumătate dintre respondenți se focuseaza pe depășirea obstacolelor , manifestând o atitudine de luptător. Celalaltă jumătate, compusă în principal de familiști peste 35 de ani, este mai statică, declara că principala lor preocupare este să păstreze stabilitatea .

Românii traversează o perioada în care menținerea stării de fapt (stabilitatea) și depășirea obstacolelor merg mâna în mâna, sunt interdependente. E nevoie să depășim obstacole și să traversăm cu grijă pericole, pentru a păstra ceea ce avem. Și este nevoie să ne conservăm energia și să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante, pentru a depăși aceste obstacole.completează Beti Toma, analist Reveal Marketing Research. 

85% fac cumpărături pentru a-și asigura nevoile de bază

Această atitudine de conservare a energiei și a bugetelor se observă și în comportamentele lor de cumpărare. 85% dintre români declara că achizițiile pe care le fac în această perioada le acoperă nevoile de bază – îi ajută să supraviețuiască și îi ajută să se simtă în siguaranta și sănătoși.

6 din 10 români se simt furioși

Putem observă că acest comportament de cumpărare nu îi ajută în menținerea unei stări emoționale pozitive. Lipsa investițiilor în menținerea relațiilor sociale sau în dezvoltarea personală prin experiențe noi au un impact puternic asupra sentimentelor românilor. 60% declara că în perioada asta, emoțiile dominante sunt de nervi și furie, iar aceste stări setează dorința de a dezbate. Prin urmare, brandurile trebuie să câștige consumatori cu argumente, content-ul acestora nu are rol doar de entertainement. Este necesar că brandurile să îi convingă pe consumatori prin dovezi raționale că ele sunt alegerea potrivită.

Pe locul 2 vedem tot un grup de stări negative – plictiseală și oboseală fiind principalele emoții pentru 26% dintre români. Aceștia nu au grad scăzut de energie și sunt pe mood-ul general de analiză, de examinare și mai puțin de explorare. Asta înseamnă că este puțin probabil că românii să manifeste dorința de a încerca gusturi sau produse noi, deci nu este o perioada benefică pentru procese de dezvoltare portofolii sau de proiecte de rebranding.

Situația de instabilitate în care ne aflăm provoacă brandurile să se alinieze în comunicare cu așteptările consumatorilor. Principalul motiv pentru care am decis să livrăm partenerilor noștri insight-uri despre prioritățile și emoțiilor românilor este să îi ajutăm să fie mereu conectați la nevoile publicului lor țintă, să vorbească pe aceeași limba și să ia decizii potrivite și compatibile cu starea de spirit a românilor.” spune Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,091 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Stabilitatea și depășirea obstacolelor, cele mai importante pentru români – studiu Reveal Marketing Research
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: