O treime dintre românii preocupați să mănânce sănătos au renunțat la alimentele procesate

Cel mai recent studiu realizat în 16 țări în luna iulie a anului trecut de Mercury Research şi asociaţia de cercetare de piață, Global Market Research, în rândul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sănătos arată că produsele procesate și gata preparate pierd teren în favoarea mâncărurilor gătite acasă cu ingrediente proaspete.

grocery retail fmcgStudiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 7400 de persoane preocupate de o alimentație sănătoasă, cu vârste între 18-65 de ani.

Credit foto: Shutterstock

Românii care sunt preocupaţi de o alimentație corectă consideră că a mânca sănătos înseamnă, în primul rând, o dietă echilibrată și un meniu cu mai multe fructe și legume, dar și să mănânce mâncare proaspătă şi naturală, un consum redus de zahăr și să gătească acasă.

Aproape două treimi (64%) dintre românii pe care îi interesează să mănânce sănătos afirmă că și-au îmbunătățit regimul alimentar în ultimele 6 luni de la realizarea studiului și doar un număr mult mai mic, de 3%, că s-a înrăutățit, tendința care se observă și la nivel global. Există și excepții, țări precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai mulți regimul alimentar a rămas la fel că înainte.

La nivel global există similarități între obiceiurile alimentare sănătoase și noțiunea de ce înseamnă a mânca corect, cu toate acestea sunt și particularități care au fost remarcate de la regiune la regiune. Europenii apreciază într-o mai mare măsură consumul de mâncare proaspătă și naturală, pe când locuitorii din America de Nord sunt mai interesați de cerealele integrale și alimentele cu un conținut scăzut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare preț pe diete cu un aport scăzut de zahăr și evitarea alimentelor prăjite.

Ce măsuri au luat românii preocupaţi de alimentaţie sănătoasă

Cele mai frecvente măsuri luate în ultima vreme de românii preocupați să mănânce sănătos au fost să introducă în alimentație mai multe fructe și legume (44%), să reducă consumul de zahăr (43%), să mănânce mâncare gătită preparată acasă (39%), precum și să reducă alimentele procesate (35%). De asemenea,  peştele a fost preferat în defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidrați, de proteine animală sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dietă a alimentelor procesate a fost îmbrățișată de un sfert dintre persoanele care doresc să mănânce sănătos.

Motivaţii şi aşteptări

Principalele motive pentru care românii consideră că merită să facă un efort să mănânce sănătos sunt legate de starea de sănătatea pe termen lung și prevenirea problemelor medicale (26%), dar și de dorinţa a se simți bine și de a avea mai multă energie (24%) sau pentru a slăbi (22%). O sănatate bună este asociată cu menținerea greutății, o imunitate bună, energie sporită sau prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

De asemenea, îmbunătățirea sănătății psihice și emoționale contează pentru o parte dintre respondenți. Este de remarcat că în comparație cu restul lumii, asiaticii sunt preocupați într-o mai mare măsură de funcționarea bună a creierului, de îmbunătăţirea memoriei, concentrării, sau  funcțiilor cognitive.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,033 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » O treime dintre românii preocupați să mănânce sănătos au renunțat la alimentele procesate
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: