Studiu: 67% dintre românii care fac cumpărături în afara țării cumpără produse alimentare

Dintre românii care obișnuiesc să cumpere produse din străinătate cel puțin o dată la 3 luni, 67% optează pentru produse alimentare, 62% pentru băuturi sau sucuri, 48% pentru produse destinate îngrijirii locuinței, iar 39% pentru parfumuri și produse cosmetice. Produsele vestimentare și încălțămintea sunt achiziționate de 33% dintre românii care optează cel puțin o dată la 3 luni pentru cumpărături efectuate în afara țării, în timp ce electronicele/electrocasnicele de 22% dintre aceștia, iar țigările și tutunul de 14%.

cumparaturidinstrainatate

Conform ultimului studiu CAWI-BUS realizat de Exact Cercetare și Consultanță în iulie 2014, 17% dintre românii din mediul urban au cumpărat cel puțin o dată la 3 luni produse din hipermarketuri/ supermarketuri situate în afara țării. Procentul celor care fac anual astfel de cumpărături ajunge însă la o treime – 33%.

Bulgaria și Ungaria – destinațiile preferate de români pentru cumpărăturile în străinătate

În ultimele 3 luni de zile, românii au cumpărat produse din țări precum: Bulgaria (18%), Ungaria (17%), Italia (13%), Moldova (8%) și Spania (7%).

Ioana Bogus, Client Service Manager, Exact CC„Românii sunt atrași în primul rând de prețurile mai avantajoase practicate de magazinele din țările vecine. Diversitatea gamelor de produse și posibilitatea achiziționării unor branduri diferite față de cele disponibile la raft în România contribuie de asemenea la orientarea acestora către orașele din apropierea granițelor”, declară Ioana Bogus, Client Service Manager, Exact Cercetare & Consultanță.

În ultimul an, 16% dintre respondenți au primit cel puțin o dată la 3 luni produse cumpărate de rude/prieteni din hipermarketuri/supermarketuri din afara țării.

Procentul celor care primesc astfel de produse anual atinge însă aproape jumătate din populație – 48%.

Alimentele, obiectele vestimentare și cosmeticele – cadourile din afara țării pe care românii le primesc cel mai des

Referindu-ne la produsele achiziționate din afara țării și primite de români în ultimele 3 luni, produsele alimentare se situează pe primul loc (69%). Românii mai primesc îmbrăcăminte și încălțăminte (53%), parfumuri și produse cosmetice (47%), produse pentru întreținerea locuinței (32%), băuturi sau sucuri (30) și jucarii (26%).

Electronicele și electrocasnicele conduc topul cumpărăturilor online

În ceea ce privește cumpărăturile online realizate, 1 din 2 români din mediul urban au cumpărat produse online cu o frecvență cel puțin trimestrială. Dintre aceștia, peste jumătate au achiziționat produse electronice sau electrocasnice (55%). Acestea sunt urmate de produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte (45%), parfumuri și produse cosmetice (39%), cărți sau CD-uri (27%), jucării sau jocuri (17%), produse pentru îngrijirea locuinței (8%) și produse alimentare (7%).

Studiul vizează valul de iulie al CAWIBUS-ului realizat cu o frecvență lunară de Exact Cercetare și Consultanță. Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, rezidente în mediul urban. Volumul eșantionului a fost de 1261 respondenți, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare și Consultanță, administrat via internet. Respondenții au fost selectați din panelul Exact Cercetare și Consultanță, care conține 43.000 de respondenți.

Specializată în domeniul cercetării de piață, al sondajelor de opinie și al consultanței în marketing, EXACT Cercetare și Consultanță, parte a BBDO Group, oferă o gamă completă de metode, tehnici și instrumente de cercetare pentru studii cantitative și calitative.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,059 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Studiu: 67% dintre românii care fac cumpărături în afara țării cumpără produse alimentare

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: