Studiu MasterCard: Europenii stabilesc topul celor mai neinspirate cadouri de Sărbători

Statisticile confirmă: dacă vrei să arăți că îți pasă și să eviți disputele de Sărbători, gândește-te mai bine ce cadouri cumperi. Acesta este rezultatul unui studiu privind obiceiurile referitoare la cheltuielile de Sărbători, care arată că aproape o treime dintre europeni, dar și dintre români, consideră banii ca fiind un cadou lipsit de inspirație și chiar ofensator. Mai mult decât atât, unul din zece europeni spune că acesta poate fi chiar un motiv de dispută cu persoana iubită.

Mastercard-SeasonToBeThoughful-AÎn cadrul studiului MasterCard, realizat la nivel european, au fost intervievate peste 15.000 persoane din 17 țări, inclusiv România: ce ne place și ce nu ne place când vine vorba de a oferi și a primi cadouri și dacă inspirația noastră are de suferit atunci când suntem presați de timp. În general, se pare că suntem un continent de oameni atenți, care se feresc de consumerism: a înțelege ceea ce destinatarul își dorește cu adevărat (87%) și a fi atent atunci când cumperi un cadou (86%) sunt primele două caracteristici pe care le apreciem la un cadou.

De fapt, banii sunt un cadou atât de nepotrivit încât numai una din zece persoane recunoaște că ar oferi vreodată cadouri în bani. Același lucru este valabil și pentru români. Le place să primească un cadou care să le reflecte dorințele (83%), să îi surprindă (64%) și să fie atent ales (40%). Doar 11% dintre ei ar oferi cadouri în bani colegilor sau familiei și doar 4% ar face asta pentru prieteni sau partener.

Una din patru persoane a regretat un cadou pe care l-a oferit pentru că nu a fost suficient de inspirat. 42% dintre românii care spun că au primit un cadou neinspirat, au fost și dezamăgiți. Cei mai mulți pun asta pe seama faptului că persoana iubită nu are nicio idee ce să le cumpere (43%). Se pare că implicarea personală este cea mai importantă investiție pe care trebuie să o facem într-un cadou, aproape toți cei intervievați (98%) considerând că prețul cadoului primit de la cineva drag este irelevant.

Acum că sezonul Sărbătorilor se apropie, este esențial să știm că inspirația în alegerea unui cadou este ceea ce contează cu adevărat. Peste tot în Europa, pentru oameni nu sunt importanți banii investiți într-un cadou, ci grija cu care acesta a fost ales. Chiar dacă a recurge la bani atunci când ai de oferit un cadou pare să fie o opțiune la îndemână, studiul arată că familia și prietenii se așteaptă mai degrabă la inspirație și grijă decât la cadouri scumpe”, a spus Javier Perez, Președintele MasterCard Europe.

Pe măsură ce tehnologia continuă să ne simplifice viața mai mult ca niciodată – fie că este vorba de plata unui cadou sau de căutarea cadoului perfect – nu e de mirare că ne îndepărtăm tot mai mult de obiceiul de a oferi cadouri în bani. Perez adaugă: „Astăzi este ușor să accesezi orice site și să plătești electronic orice cadou, iar europenii reacționează pozitiv la asta, trei din cinci persoane (66%) folosind carduri în magazine.”

Studiul mai arată și cu cât timp înainte începem să cumpărăm cadouri de Sărbători. Deși o treime dintre europeni (32%) încep cu o lună mai devreme, aproape jumătate (45%) au recunoscut că încep să caute cadouri cu doar o săptămână înainte sau chiar mai târziu. În România, bărbații (20%) sunt mai predispuși decât femeile (8%) să lase cumpărarea cadourilor pe ultima sută de metri, cu doar o zi înainte de Sărbători.

Interesant este că, dintre cei care susțin că au primit un cadou neinspirat (42%), aproape una din trei persoane (28%) consideră că acest lucru se datorează faptului că persoana iubită a lăsat cumpărarea cadoului pe ultima sută de metri.

În afară de bani, alte cadouri considerate neinspirate de către europeni ar fi peștii de acvariu (52%), electrocasnicele (35%), lenjeriile de pat (26%) și cosmeticele pentru baie (26%). Pentru români, topul celor mai neinspirate cadouri este condus de produsele alimentare (61%), urmate de articolele de papetărie (47%) sau peștii de acvariu (43%).

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,036 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Studiu MasterCard: Europenii stabilesc topul celor mai neinspirate cadouri de Sărbători

Spune-ți părerea

  1. […] Studiu MasterCard: Europenii stabilesc topul celor mai neinspirate cadouri de Sărbători […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: