2014 a marcat pentru România un nivel record al exporturilor: 52.4 miliarde de Euro

2014 a marcat pentru România un nivel record al exporturilor de 52.4 mld Euro, aproximativ 21 mld Euro reprezentând valoarea realizată de primii 50 de exportatori, dar şi cel mai mare ritm de creştere al exporturilor din UE, aproximativ 5,8% faţă de anul anterior. Deficitul comercial a urcat cu 6,4% la 6.05 MLD Euro, conform raportului Euler Hermes.

Shopping groceryÎn primele două luni ale anului 2015, exporturile Intra- UE şi Extra- UE au înregistrat un volum de 8.57 MLD Euro, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Credit Foto: shutterstock.com

83,25% din exporturile de bunuri sunt realizate de companiile cu capital străin, foarte multe companii provenind din industria auto.

Primele trei locuri au rămas neschimbate: Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare şi Ford România, compania Honeywell Technologies avansând pe locul patru, în timp ce OMV Petrom a pierdut un loc. Producătorul de mobilă Aramis Invest a devenit anul trecut cel mai mare exportator cu capital românesc, reuşind să exporte produse cu o valoare de peste 100 MIL Euro.

România şi-a consolidat comerţul cu parteneri din Uniunea Europeana (71%) şi încercearcă totodată să recupereze pieţe pierdute, precum: Orientul Mijlociu, Asia, Africa. Potenţialul de export al României este superior ritmului potenţial pentru cererea internă, autorităţile române estimând o valoare a exporturilor de aproximativ 57 MLD Euro pentru 2015.

Euler Hermes estimează pentru acest an o creştere a comerţului internațional nominal de doar 1,8% în și doar 4,5% în 2016 – o fracțiune a +12%, expansiunea comerțului global văzută anual între 2001 și 2008. RaportulEuler Hermes anticipează că presiunile negative asupra prețurilor (petrol, schimburi), conduc la un deficit de 560 miliarde dolari din comerț numai pentru anul 2015, în timp ce redresarea la nivel mondial pe piaţa bunurilor şi serviciilor întârzie să apară, luptându-se încă la şapte ani de la criza financiară.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *