Consiliul Concurenței pregăște un raport de monitorizare a prețurilor după scăderea TVA-ului la alimente

Raportul final privind monitorizarea preţurilor produselor alimentare va fi prezentat numai după armonizarea tuturor datelor primite de la Consiliul Concurenţei şi din partea celorlalte instituţii implicate, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul Conferinţei Naţionale “Dezvoltarea Satului Românesc continuă”.

food products“Datele arată că în luna aprilie indicele de preţ, media pe general, a crescut cu 0,3%.Vom monitoriza în continuare cu atenţie preţurile produselor alimentare pentru că este important, dincolo de această creştere, să vedem momentul în care s-au îngheţat preţurile, când erau deja crescute sau la nivelul corespunzător lunii martie-aprilie.

Credit foto: Shutterstock

Vom avea aceste date concrete la momentul în care şi Consiliul Concurenţei va armoniza datele şi alte instituţii alte statului. Vom prezenta un raport când lucrurile vor fi clare, pentru că nu este corect pentru nicio parte implicată să dăm fragmente din rapoarte”, a spus Constantin.

Acesta a subliniat că este important ca beneficiarii măsurii de reducerea TVA – fermierii şi procesatorii – să beneficieze de această măsură pentru a relansa consumul, pentru a-şi creşte încasările şi pentru a-şi uşura activitatea într-o perioadă dificilă.

“Pe de altă parte, şi consumatorii trebuie să beneficieze de reducerea TVA sub aspectul reducerii preţurilor. Vrem să ne asiguram că acest lucru s-a derulat în mod corect, nu aş spune ilegal sau altfel, pentru că, până la urmă, suntem într-o economie de piaţă liberă, dar cred că este important să aibă garanţia că lucrurile s-au derulat corect. Ţine şi de credibilitatea acelor comercianţi şi a magazinelor. Ne vom asigura că lucrurile sunt extrem de transparente şi îi vom evidenţia pe cei care au procedat corect, dar şi pe cei mai puţin corecţi. Repet, imediat ce vom avea datele vom publica raportul”, a explicat ministrul Agriculturii.

Reducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, măsură care a intrat în vigoare la 1 iunie, trebuia să aducă alimente mai ieftine cu cel puţin 12,5%, dar şi câştiguri mai mari pentru retaileri pe fondul creşterii apetitului de consum.

Scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% are un impact bugetar de 5 miliarde de lei în acest an.

Daniel Constantin a participat luni la Conferinţa Naţională ‘Dezvoltarea Satului Românesc continuă’, organizată de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conferinţa îşi propune abordarea unor subiecte actuale, de mare interes, atât pentru dezvoltarea rurală în general, cât şi pentru noua perioadă de programare, 2014 – 2020.

Sursa: Agerpres.ro

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *