Next_Capitall

Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi exportatorilor români în Marea Britanie

O depreciere cu 15% a lirei sterline cauzează exportatorilor români în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor aflate în derulare, a declarat copreședintele Consiliului de Export al României Mihai Ionescu, într-o conferință de specialitate.

„La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerțul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export și 1,6 miliarde import. Deci, balanța este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creștere a exportului de 15% și de 5% la importuri, deci se menține trendul de balanță activă”, a explicat Mihai Ionescu.

lirei

Potrivit acestuia, exporturile românești în Marea Britanie constau, în proporție de 47%, în mașini și echipamente, 23% — confecții și 18% — auto și componente auto.

Credit Foto: shutterstock.com

În acest context, reprezentantul exportatorilor este de părere că Banca Națională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că „nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească”.

Mai mult, Mihai Ionescu solicită autorităților să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu și-au luat măsuri de protecție deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE.

Sursa: Agerpres

Reamintim că vineri, 24 iunie, populaţia Marii Britanii a votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,076 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi exportatorilor români în Marea Britanie
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: