Food Price Index: Prețurile la produsele alimentare se mențin pe un trend descrescator și în luna ianuarie

Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut în luna ianuarie 2015, continuând tendinţa descrescătoare care a început în luna aprilie 2014, pe fondul stocurilor abundente de produse alimentare existente la nivel global.

food basketFAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.

Credit foto: Shutterstock

În luna ianuarie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 182,7 puncte, în scădere cu 3,6 puncte (sau 1,9%) faţă de valoarea înregistrată în luna decembrie 2014. FAO precizează că declinul din luna ianuarie a fost influenţat de stocurile robuste, continuarea aprecierii dolarului american şi preţul scăzut la petrolul.

„Oferta continuă să fie revizuită în sus, iar pe partea cererii nu a existat prea multă activitate, pur şi simplu pentru că multe ţări importatoare au chiar ele stocuri foarte bune”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Separat, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale înregistrată în 2014, până la nivelul de 2,534 miliarde de tone, adăugând că primele semnale cu privire la recolta din 2015 sunt favorabile. La nivel global, FAO estimează că 1,104 miliarde de tone de cereale vor fi folosite pentru consumul alimentar în 2015, cu 1,1% mai mult decât în anul precedent.

Stocurile globale de cereale la finele sezonului 2014 – 2015 sunt prognozate să ajungă la 622,7 milioane de tone, în creştere cu 8% faţă de anul precedent.

În consecinţă, raportul dintre stocurile globale de cereale şi cantităţile utilizate în 2014/2015 ar urma să crească la 25%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu şi mult peste minimul istoric de 18,4% înregistrat în 2007/2008, o perioadă de mare volatilitate pentru preţurile internaţionale la produse alimentare.

Sursa: Agerpres

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,099 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Food Price Index: Prețurile la produsele alimentare se mențin pe un trend descrescator și în luna ianuarie
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: