Potrivit unui studiu GfK, 4 din 10 români sunt posesorii unui card

În 2008, după declanşarea crizei, piaţa bancară din Europa Centrală si de Est a scăzut sever, dar a cunoscut o oarecare revenire în 2010. Odată cu ultimele evoluţii economice din întreaga Europă, dar şi cu creşterea datoriilor multor ţări din timpul crizei, experţii s-au aşteptat să vadă o nouă scădere. Situaţia poate evolua însă diferit.

În ciuda situaţiei economice dificile, există şi segmente care au mers ceva mai bine. Studiul GfK FMDS remarcă o tendinţă ascendentă a procentului populaţiei bancarizate pentru ţările din regiune. Deşi creşterea a fost stopată în 2008, putem vorbi din nou despre o revenire vizibilă începând de anul trecut. În medie, 74% din populaţia ţărilor CEE aveau o relaţie cu cel puţin o bancă.

Așa cum se observă din graficul de mai sus, România nu se află printre ţările fruntaşe la acest capitol, gradul de bancarizare situându-se la doar 56% din totalul populaţiei de peste 15 ani.

Dacă ne referim la folosirea produselor bancare în ţările din regiune, observăm o evoluţie bună a penetrării conturilor curente. Numărul acestora a scăzut drastic în 2008 (la aproximativ 41%), în timp ce anul trecut au ajuns la 47%. În prima jumătate a acestui an, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent.

Cel de-al doilea segment a cărui evoluţie a început să fie pozitivă este cel al cardurilor. Deşi principiul “Cash-ul este rege” este încă foarte răspândit în Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor din regiune. La noi, mai mult de 4 din 10 români sunt posesorii unui card, aproape 39% având carduri de debit şi 4,5% carduri de credit.

Nou pe site! Pentru un conținut unic, accesați AICI secțiunea Premium.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,081 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Potrivit unui studiu GfK, 4 din 10 români sunt posesorii unui card
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: