Proiect: Scăderea TVA, eliminarea impozitului pe dividente și reducerea cotei unice de impozitare

Cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, a anunţat azi, 18 februarie 2015, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, în cadrul şedinţei de Guvern în care au fost prezentat proiectele de modificare pentru Codul Fiscal şi Codul de procedură Fiscală.

grocery“În privinţa TVA, propunerea noastră este de reducerea a cotei standard de la 24 la 20%, iar pentru carne, legume, peşte şi fructe la 9%. Începând cu 1 ianuarie 2016”, a declarat Vâlcov.

Credit Foto: shutterstock.com

Proiectul de Cod Fiscal prezentat azi în Guvern prevede eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016.

Ministrul finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat că o astfel de măsură urmăreşte eliminarea dublei impuneri economice, la nivelul companiei şi acţionarilor.

“Companiile listate la Bursa de valori Bucureşti (BVB) ar deveni mai atractive, indicele BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime”, a precizat Vâlcov.

În opinia sa, eliminarea impozitării dividendelor va duce la îmbunătăţirea guvernanţei corporative, acţionarii urmărind reflectarea reală a rezultatelor economice şi financiare. “Companiile mari nu-şi vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunţa la tendinţele de comportament evazionist, respectiv diminuarea bazei de impozitare prin înregistrarea de cheltuieli fictive”, a mai spus ministrul Finanţelor.

În plus, în opinia lui Vâlcov, eliminarea impozitului pe dividende va conduce la creşterea încasărilor din impozitul pe profit.

Pe de altă parte, microîntreprinderile fără salariaţi vor fi impozitate suplimentar, cu o sumă fixă trimestrială, stabilită şi actualizată, în funcţie de evoluţia veniturilor fiscale care s-ar fi încasat la un salariu de bază minim brut pe economie. Astfel, cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. 

Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situaţii înscrise în registrul comerţului -dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare.

Tot ca proiect, cota unică de impozitare se reduce de la 16% la 14% începând de la 1 ianuarie 2019, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov în şedinţa de Guvern de prezentare a proiectelor de modificare a Codului Fiscal şi Codului de Procedură fiscală.

Sursa: AGERPRES

 În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

3 comentarii la „Proiect: Scăderea TVA, eliminarea impozitului pe dividente și reducerea cotei unice de impozitare”

  1. Pingback: Accize reduse la bere și vinuri spumoase. Acciza la cafea, eliminată

  2. Pingback: Sinteza săptămânii 16 - 20 februarie 2015

  3. Pingback: Prin reducerea TVA-ului la 9% pentru carne, peşte, fructe şi legume, România se aliniază majorităţii statelor Uniunii Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *