Reducerea TVA la 9% la produsele alimentare a adus la buget 900 de milioane de lei în luna iunie

Reducerea TVA de la 24%, la 9% la produsele alimentare a adus bugetului 900 de milioane de lei numai în luna iunie, a declarat azi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

FMCG prod„Impactul bugetar estimat pentru luna iunie a fost de 500 de milioane de lei. Nu numai că cifrele acoperă acest gol, dar avem un plus de 400 de milioane de lei pentru luna iunie. Suma de 900 de milioane de lei arată că măsura a fost binevenită, ceea ce indică faptul că şi celelalte măsuri din Codul Fiscal vor avea acelaşi efect”, a explicat Teodorovici.

Credit foto: Shutterstock

Potrivit acestuia, raportat la luna iunie 2014, diferenţa de încasări este de 60 de milioane de lei, în plus. „Este o creştere substanţială şi nu avem motive să credem că acest impact nu va continua”, a precizat ministrul Finanţelor Publice.

Ce produse au făcut obiectul reducerii TVA de la 24%, la 9%?

Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) s-a redus de la 1 iunie 2015 de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare. Conform normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta s-a aplicat la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, cu excepţia peştilor ornamentali vii, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care au beneficiat de o cotă redusă de TVA se află cojile de citrice sau de pepeni, cafeaua, ceaiul, maţele şi mirodeniile, cerealele, cu excepţia celor destinate însămânţării, produsele industriei morăritului, malţul, inulina, glutenul de grâu, seminţele şi fructele oleaginoase, seminţele şi fructele diverse, plantele industriale sau medicinale, paiele, furajele, grăsimile şi uleiurile de origine animală sau vegetală, grăsimile alimentare prelucrate, preparatele din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte ori din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% au beneficiat şi zaharurile şi produsele zaharoase, cacao şi preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante, băuturile de oţet, reziduurile şi deşeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume răşini şi alte seve şi extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice şi organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotărârii privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% s-a aplicat pe tot lanţul economic de la producţie până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi.

Sursa: Agerpres.ro

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Un comentariu la „Reducerea TVA la 9% la produsele alimentare a adus la buget 900 de milioane de lei în luna iunie”

  1. Pingback: Legea 321 și amânarea acesteia. Efectele aplicării legii și câteva soluții constructive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *