Romalimenta: „Sistemul de reciclare trebuie să fie gândit în așa fel încât să impună penalizări pe lanț celor care sunt responsabili”

În data de 25 ianuarie 2016, patronatele şi sindicatele din industria alimentară au solicitat suspendarea obligaţiei de plată a contribuţiei privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil şi controlabil” pentru toţi actorii din lanţul de reciclare.

Deseuri ambalajeMinisterul Mediului preciza, pe 21 ianuarie, într-un comunicat de presă, că intenţia autorităţilor din domeniu nu este de a aplica penalităţi pentru fiecare kilogram de deşeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcţional de management al deşeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situaţie a unui infringement pe această temă, caz în care penalităţile europene ajung şi la 200.000 euro pe zi.

Credit foto: Shutterstock

Reprezentanţii industriei de conserve din România şi cei din piaţa laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil şi disponibilizarea a peste jumătate dintre angajaţi din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Laptopurile Asus, perfecte pentru multitasking si divertisment

„Propunerea noastră pentru Ministerul Mediului este în felul următor: să se creeze o lege în care să se spună clar cine sunt responsabili, iar costurile să fie egale cu media costurilor din Europa. Sistemul de reciclare trebuie să fie gândit de către cei din minister în aşa fel încât să impună penalizări pe lanţ celor care sunt responsabili, nu celor care sunt mulţi şi proşti.

La ora actuală, media este undeva la 50 de euro pe tonă. Bulgaria este sub 30 de euro/tonă, pe primul loc este Germania cu 270 de euro pe tonă. La noi, la un calcul simplu iese, la cei 2 lei/kg, suma de 500 de euro pe tonă, deci aproape dublu decât cel mai mare preţ din Europa. Politicos ar fi din partea doamnei ministru ca, până marţi, să ne informeze că e dispusă să discute cu noi,” a declarat preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea.

Ieri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer, a declarat, după şedinţa săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere şi discuţii cu producătorii în vederea identificării unor soluţii pe acest subiect.

Sursa: Agerpres.ro

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,062 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Romalimenta: „Sistemul de reciclare trebuie să fie gândit în așa fel încât să impună penalizări pe lanț celor care sunt responsabili”

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: