România poate pierde finanțarea europeană pentru programul Laptele și cornul

Programul Laptele și cornul este eficient din punct de vedere economic dacă raportăm suma de până la 200 de lei alocată pe parcursul unui an școlar pentru ca un elev să beneficieze de program la avantajele pe termen mediu și lung ale programului.

milkAceasta este una dintre concluziile unui raport de politici publice realizat de Centrul Român de Politici Europene care analizează programul național Laptele și cornul pe mai multe dimensiuni – socială, economică, de educație și sănătate – și modul în care acesta este aliniat la inițiativa europeană Laptele în școli prin care se decontează sume importante.

Credit foto: Shutterstock

Raportul atrage atenția asupra faptului că România poate pierde finanțarea europeană pe acest program dacă nu-și aliniază obiectivele la cele europene și nu reușește să elaboreze o strategie națională pe parcursul acestui an.

“Sunt necesare redefinirea și alinierea obiectivelor programului național cu cele ale schemei europene Laptele în școli prin care este susținută în bună măsură inițiativa națională și prin care România a atras până acum peste 40 de milioane de euro. În plus, atragem atenția asupra necesității armonizării strategiilor naționale sectoriale din domeniile educație, sănătate și agricultură cu programul național. În acest sens se poate acorda o consistență în intervenție și un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunității, școlii și elevilor”, declară Ciprian Ciucu, director de programe CRPE.

Din păcate, valoarea porției de lapte și corn, de 1,17 lei inclusiv TVA, nu a mai fost actualizată (indexată) din 2008, deși prețul de achiziție a laptelui de la producători s-a dublat, ceea ce a scăzut atractivitatea programului pentru producători și a afectat calitatea produselor oferite în program. Astfel, pentru a se menține în mod real elementul de sprijin oferit industriei de lapte, raportul propune indexarea/ actualizarea sumelor alocate, în vederea creșterii calității și atractivității produselor și, concomitent, a impactului programului în rândul beneficiarilor.

Programul Laptele în Școli este un program promovat și susținut de Uniunea Europeană încă din anul 1977 care a evoluat de la o simplă măsură economică de sprijinire a producătorilor de lapte și produse lactate, într-unul dintre cele mai importante instrumente de prevenție a potențialelor riscuri pentru sănătate generate de carențele nutriționale precum excesul ponderal, obezitatea sau afecțiunile cardiovasculare.

Raport CRPE Laptele si cornul

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *