Next_Capitall

Supermarketurile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării

Senatul a aprobat azi, 18 noiembrie, propunerea senatorului UNPR Marian Vasiliev potrivit căreia supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizaţiilor umanitare sau unor asociaţii de protecţie a animalelor.

Supermarket12Legea privind combaterea risipei alimentare primise din partea comisiei de specialitate un raport de respingere, însă acesta nu a întrunit votul necesar adoptării, astfel că Senatul a aprobat propunerea de lege, în forma iniţiatorului, cu 60 de voturi „pentru”, 38 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Credit foto: Shutterstock

Articolul 1 al iniţiativei legislative interzice tuturor agenţilor economici, care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinţă.

Decoratiuni, ornamente si articole de Craciun

„Agenţii economici care operează spaţii comerciale cu suprafaţa de peste 400 metri pătraţi, cu destinaţia vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizaţie umanitară înregistrată legal sau cu o asociaţie de protecţia animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate”, stipulează articolul 2 al propunerii legislative.

Nerespectarea prevederilor articolelor 1 şi 2 se sancţionează cu amendă de 15.000 lei.

În expunerea de motive, iniţiatorul precizează faptul că, la nivelul Uniunii Europene, risipa alimentară este estimată la 90 de milioane de tone pe an, adică „în jur de 180 de kg pentru fiecare locuitor”.

„România risipeşte anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic şi social nociv este necesară mobilizarea întregii societăţi prin conştientizare, prevenţie şi educaţie, cât şi prin norme legislative. (…) De multe ori o politică restrictivă a marilor lanţuri comerciale duce la imposibilitatea producătorilor de a vinde marfa, deci la risipă. (…) Încurajarea donării de alimente, prin legislaţie, de către magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen”, susţine iniţiatorul.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o în calitate de primă Cameră sesizată.

Sursa: Agerpres

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,075 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Supermarketurile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării

Spune-ți părerea

  1. […] de lege: Senatul a aprobat propunerea potrivit căreia supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizaţiilor umanitare sau unor asociaţii de protecţie a […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: