Asociația CSR Nest lansează ghidul de colectare separată a deșeurilor, în cadrul platformei Azi pentru Mâine

Asociația CSR Nest, cu sprijinul Fundației Coca-Cola și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, lansează un ghid de bune practici pentru colectarea separată.

CSR Nest

Platforma Azi pentru Mâine

Colectarea separată a deșeurilor este posibilă și poate deveni un obicei pentru tot mai mulți români. Platforma națională Azi pentru Mâine își propune educarea și implicarea persoanelor fizice și juridice în colectarea separată a deșeurilor, cu scopul de a face din aceasta o posibilitate și un obicei, ca verigă importantă în economia circulară pe care toți ne-o dorim.

Platforma, inițiată de Asociația CSR Nest și finanțată de Fundația Coca-Cola, este sprijinită de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și intervine concret, pe două direcții – educare și asigurarea de infrastructură de colectare separată – prin trei componente: Azi pentru Mâine în Comunitate, Azi pentru Mâine pe Plajă și Azi pentru Mâine în Școală.

Prin componenta Azi pentru Mâine în Comunitate, platforma aduce împreună toți actorii relevanți care pot conlucra pentru implementarea sistemului de colectare separată în România și le oferă persoanelor fizice și juridice posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale și operatorii de salubritate, pentru a conlucra în sectorul colectării separate a deșeurilor.

Ghidul pentru implementarea colectării separate

În cadrul acestei platforme, Asociația CSR Nest a lansat un ghid complex și documentat pentru implementarea colectării separate, care cuprinde un plan concret de acțiune pentru cetățeni și o serie de studii de caz. (Poate fi consultat aici). Ghidul a fost realizat în cadrul primei faze a proiectului Azi pentru Mâine în Comunitate. Proiectul va continua cu cea de-a doua fază, respectiv susținerea efectivă a populației în demersurile de colectare separată. În plus, începând de anul viitor, va fi adăugată o componentă nouă, cea a trainingurilor dedicate instituțiilor și autorităților, ce vor oferi pregătirea necesară acestor entități în susținerea procesului de colectare separată.

Ghidul pentru implementarea colectării separate a fost elaborat de către echipa Asociației CSR Nest în urma sesiunilor de dezbateri derulate, în ultimele luni, în 22 de comunități din 6 județe: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Teleorman, și Municipiul București. Aceste consultări au fost menite să identifice nivelul de funcționare a sistemului de colectare separată în comunitate, precum și principalele probleme și blocaje întâmpinate. Pornind de la aceste informații, Asociația CSR Nest a dezvoltat Ghidul care oferă instrumente personalizate ce pot sprijini persoanele fizice și comunitățile locale să înțeleagă și să practice cu succes colectarea separată a deșeurilor.

Ghidul a fost lansat de către Asocația CSR Nest în cadrul unei conferințe de presă online

Ghidul a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă online la care au participat Raul Pop, Consilier, Cabinetul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și reprezentanții Asociației CSR Nest: Sergiu Sebesi, Președinte și Anda Sebeși, Vicepreședinte.

Azi pentru Mâine s-a lansat cu proiecte de educare și implicare a publicului în diferite zone de acțiune – precum cele de pe litoral și cele adresate elevilor din sudul țării. În doar un an, am transformat acest proiect într-o platformă națională, cu o abordare 360, care merge ”la firul ierbii”, la baza problemelor, și își propune să ofere sprijin tuturor entităților care trebuie să lucreze împreună pentru a face posibilă colectarea separată a deșeurilor: cetățeni, asociații de locatari, autorități, organizații non-guvernamentale. Credem că doar printr-un efort comun putem face lucrurile să funcționeze în acest sector.” – SERGIU SEBESI, Președinte, Asociația CSR Nest

Ghidul pentru implementarea colectării separate este un instrument de referință pentru oricine dorește să se informeze cu privire la colectarea separată a deșeurilor. Este primul astfel de material destinat tuturor celor interesați și vizați de acest subiect – autoritățile locale, operatorii de salubritate, firmele de colectare, cetățenii. Se mai diferențiază, totodată, și prin faptul că face o radiografie obiectivă a situației sistemului de colectare separată din sudul României, din comunitățile unde am derulat consultări, inclusiv Municipiul București. Acest ghid își propune să încurajeze inițiativa individuală, să ofere puterea, prin informație, cetățenilor, care au astfel ocazia să demareze ei singuri procesul de colectare separată.” – ANDA SEBESI, Vicepreședinte, Asociația CSR Nest

Ca susținători ai colectării separate în vederea reciclării și ai platformei Azi pentru Mâine, ne bucurăm să vedem că, de la un an la altul, platforma reușește să găsească soluții la tot mai multe dintre provocările pe care le întâmpinăm: de la gradul scăzut de conștientizare, la lipsa infrastructurii sau a implicării tuturor actorilor din acest proces.” – CONSTANTIN BRATU, Public Affairs & Communication Manager, Coca-Cola România

În prezent, sistemul de colectare separată a deșeurilor este unul foarte tânăr și în stadiu incipient de dezvoltare în România. Conform Asociației CSR Nest, deși cadrul legal există și este destul de bine pus la punct, implementarea unui astfel de sistem se realizează la un nivel destul de scăzut și neuniform la nivel național, cu toate că legislația a stabilit standarde foarte clare în acest domeniu. Explicațiile vin din gradul diferit de implicare a tuturor actorilor interesați de acest domeniu, dar și din nivelul scăzut de conștientizare a populației legat de importanța colectării separate și a reciclării.

Asociația CSR Nest

Asociația CSR Nest este o organizaţie românească, cu caracter apolitic, non-profit, non-discriminatoriu pe criterii sociale, religioase, sexuale, etnice, de naţionalitate sau filosofice, supusă legislaţiei române în vigoare, înfiinţată în anul 2010. Misiunea Asociaţiei este aceea de a oferi soluţii şi servicii atât sectorului neguvernamental cât şi celui corporatist prin promovarea responsabilităţii sociale în rândul societăţii civile şi al companiilor. De asemenea, asociaţia îşi mai propune să contribuie la progresul social şi cultural, educaţional şi turistic al României precum si la promovarea unui comportament responsabil fata de mediu.

Coca-Cola

Fundația Coca-Cola reprezintă ramura filantropică globală a Companiei Coca-Cola. Încă de la începuturile sale în 1984, Fundația a acordat peste 1 miliard de dolari în granturi și subvenții pentru sprijinirea inițiativelor dedicate construirii și dezvoltării de comunități sustenabile în întreaga lume. Pentru mai multe informații despre Fundația Coca-Cola vă invităm să accesați www.coca-colacompany.com/our-company/the-coca-cola-foundation.

Coca-Cola este o companie pentru toți, care oferă produse în peste 200 de țări. Misiunea companiei noastre este de a răcori lumea și a se implica într-o schimbare în bine. Alături de mărcile Coca-Cola, portofoliul nostru include.


Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

Fii primul care află cele mai proaspete ştiri din #retail-ul alimentar, industria #FMCG#eCommerce#FoodService și #servicii dedicate retailului, știri pe care le vei putea primi gratuit, direct pe adresa ta de e-mail,

Abonează-te gratuit la newsletter

Publicația retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

retail-FMCG.ro a lansat platforma online B2B Meetings, locul de întâlnire al cererii cu oferta de echipamente, tehnologii și servicii pentru retail. B2B Meetings conectează companiile de retail cu potențialii furnizori de servicii pentru retail

Înregistrare

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *