Prima ediţie a unuia dintre cele mai mari programe de mediu din ţară, „Capitala Verde a României”, a desemnat cele mai implicate oraşe din România în proiectele de protecţie a mediului. La Gala de decernare a premiilor au participat reprezentanţii autorităţilor locale din oraşele înscrise în competiţie, alături de Ministrul Mediului şi Pădurilor, dl. Laszlo Borbely.
Timişoara, Cluj, Brăila, Sectorul 2 (Bucureşti), Slobozia, Alexandria, Braşov, Deva, Sfântu Gheorghe şi Zalău sunt oraşele care au luat parte la iniţiativa naţională inaugurată în anul 2010 de Umbrela Verde, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, ce are ca scop conştientizarea importanţei implicării comunităţii în proiectele de mediu alături de autorităţile locale.
„Proiectul „Capitala Verde a României” a avut susţinerea noastră încă din momentul lansării pentru că este mai mult decât o campanie intensă care militează pentru protecţia mediului. Este un program în cadrul căruia primăriile din România se pot înscrie pentru a primi recunoaşterea naţională a eforturilor de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă ale comunităţii, prin diminuarea impactului negativ al poluării şi prin aplicarea unor planuri care urmăresc o dezvoltare urbană durabilă. De aceea, vreau să felicit compania Tuborg România şi echipa Umbrela Verde pentru demararea unuia dintre cele mai curajoase şi ample programe de mediu din ultimii ani şi să îi asigur că vom fi parteneri şi în ediţiile următoare. Este nevoie să contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atenţia asupra acestui lucru„, a declarat Ministrul Mediului şi Pădurilor Laszlo Borbely cu ocazia Galei de decernare a premiilor.
Din cele zece municipii înscrise, Braşov este candidatul care a adunat punctajul cel mai mare acordat de juriu şi este oraşul care va purta pe parcursul acestui an titlul de „Capitala Verde a României 2010”. Premiul oferit de organizatori constă în oferirea dreptului de utilizare a titlului de Capitala Verde a României pe tot parcursul anului 2011, montarea în oraş a unor elemente de signalistică care vor evidenţia distincţia obţinută, precum şi promovarea la nivel naţional a titlului câştigat.
„Proiectul Capitala Verde a României şi-a propus o schimbare vizibilă în ceea ce priveşte responsabilitatea faţă de mediu atât a românilor cât şi a autorităţilor locale. La finalul acestei campanii, după evaluarea proiectelor înscrise de cele 10 oraşe care au intrat în această competiţie, pot să afirm că în România se văd schimbările, facem progrese şi suntem mândri că oamenii încep să se implice şi să realizeze cât de important este să protejăm mediul înconjurător. Felicitări Braşovului şi sper ca în 2011 numărul oraşelor înscrise în aceasă competiţie să crească exponenţial.” a declarat Shachar Shaine, fost preşedinte URBB şi membru al juriului.
În cadrul Galei Capitala Verde a României 2010, au fost oferite distincţii speciale şi celorlalte nouă oraşe:
●Premiul pentru strategia de mediu şi managementul deşeurilor: Timişoara
●Premiul pentru planul de dezvoltare durabilă: Cluj
●Premiul pentru acţiunile de mediu întreprinse şi comunicarea între autorităţi şi populaţie: Zalău
●Premiul pentru acţiunile de reciclare întreprinse: Brăila
●Premiul pentru planul de acţiuni viitoare în domeniul protecţiei mediului înconjurător: Sfântu Gheorghe
●Premiul pentru acţiunile derulate în vederea evitării/minimizării poluării: Deva
●Premiul pentru măsurile luate pentru prevenirea strângerii unei cantităţi mari de deşeuri în spaţiul urban: Sectorul 2 Bucureşti
●Premiul pentru promovarea conceptului de colectare selectivă şi acceptarea acesteia de către locuitori: Slobozia
●Premiul pentru iniţiativa în domeniul protecţiei mediului înconjurător: Alexandria.
Programul „Capitala Verde a României” va continua în 2011 cu cea de-a doua ediţie. Organizatorii îşi propun ca numărul oraşelor înscrise în competiţie pentru titlu să se dubleze, încurajând astfel implicarea câştig-câştig care are loc atunci când comunitatea sprijină iniţiativele autorităţilor locale. Mai mult decât atât, participarea asigură recunoaşterea eforturilor de punere în practică a unor planuri de dezvoltare durabilă şi sustenabilă destinate generaţiilor viitoare.
