Risipa alimentară atrage atenția marilor jucători din retail. Concluzii după conferința Risipa alimentară în România și rolul Băncilor pentru alimente

Risipa alimentară atrage atenția marilor jucători din retail, dar și a autorităților și a specialiștilor care pot contribui la combaterea acesteia. Frank Wagner – CEO Lidl România, Roland Ruffing – CEO METRO România, László Borbély – Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă de pe lângă Guvernul României, dar și reprezentanții altor autorități s-au întâlnit astăzi, 24 octombrie 2019, în cadrul conferinței Risipa alimentară în România și rolul Băncilor pentru alimente, organizată de Asociația Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor.

În cadrul evenimentului s-au discutat subiecte precum soluțiile și măsurile care pot crea un sistem eficient de colectare și distribuire a hranei, care să fie implementat la nivel național, dar și cel mai potrivit cadru legal pentru lupta cu risipa alimentară.

Risipa alimentară

Risipa alimentară este o sursă de poluare constantă, cu efecte globale, dar care se resimt puternic și în România. Contextul local este din ce în ce mai îngrijorător: statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu un procentaj de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, însumând peste 6.000 de tone pe zi, conform Ministerului Agriculturii.

„Problema risipei alimentare poate fi diminuată doar dacă contribuim cu toții”

Frank Wagner, CEO Lidl România, prezent la conferința Risipa alimentară în România și rolul Băncilor pentru alimente, organizată de Asociația Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor, a declarat că problema risipei alimentare poate fi diminuată doar dacă contribuim cu toții în acest scop.

„Pentru că Lidl este un business care are în ADN atât eficiența, cât și sustenabilitatea, noi am implementat încă de la început măsuri pentru ca la nivel de companie să ne asigurăm că avem cantități cât mai mici de alimente aruncate sau pierdute. Însă, desigur, este imposibil să avem 0% pierderi. De aceea, avem nevoie de inițiative precum rețeaua de bănci pentru alimente”, a spus Frank Wagner, CEO Lidl România, în cadrul conferinței.

Colectarea de la producători și companii private

De exemplu, Banca pentru Alimente București se ocupă încă din 2016 de colectarea de la producători și companii private, inclusiv de la membrul fondator Lidl, de alimente, dar de și produse igienico-sanitare și de uz casnic și personal de strictă necesitate, care nu au ieșit din termenul de expirare. Pe acestea, Banca le distribuie gratuit, prin intermediul unor ONG-uri partenere, către persoane aflate în dificultate (tineri cu dizabilități, femei maltratate sau traficate, familii defavorizate, bătrâni nevoiași).

În cadrul evenimentului Risipa alimentară în România și rolul Băncilor pentru alimente au fost dezbătute soluții pentru facilitarea donării eficiente de alimente, pentru crearea unui cadru care să ofere beneficii fiscale companiilor care se implică în acest demers și pentru dezvoltarea infrastructurii Băncii de Alimente astfel încât aceasta să preia cât mai multe produse. De asemenea, printre temele de discuție s-au numărat și exemple de bune practici de la nivelul Uniunii Europene și aplicabilitatea acestora în contextul local.

Conferința Risipa alimentară în România și rolul Băncilor pentru alimente

Conferința organizată de Asociația Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor este un prim pas în procesul de eficientizare a suportului legislativ, astfel încât un număr cât mai mare de agenți economici sa se implice în susținerea rețelei de bănci pentru alimente.

Speakerii evenimentului au fost Gabriel Sescu – Președinte Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor, Frank Wagner – CEO Lidl România, Roland Ruffing – CEO METRO România, László Borbély – Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă de pe lângă Guvernul României, Angela Frigo – Secretar general FEBA, Mihai Vișan – RomAlimenta, Gabriel Ivan – CHEP România, Victor Cârcălea – Manager Asociația CARP Omenia, Roxana Jianu – Partener Biriș Goran, Alina Trufaș – Special Projects Jr. Manager METRO, Simina Lakatoș – Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan”, Elena Dinu – Doctorand Universitatea „Dunărea de Jos”, Dragoș Tuță – Președinte Ambasada Sustenabilității și Doru Mitrana – Asociația Mai Mult Verde, moderatorul conferinței.

Întâlnirea a avut loc la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și la ea au participat peste 50 de reprezentanți din diferite companii și instituții de stat interesate de combaterea risipei alimentare.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,051 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Evenimente » Risipa alimentară atrage atenția marilor jucători din retail. Concluzii după conferința Risipa alimentară în România și rolul Băncilor pentru alimente
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: