Pe data de 25 septembrie 2019, a avut loc evenimentul „What’s in Z for me – Generația Z și Cultura de Organizație a Viitorului„, organizat de Human Synergistics România și reprezentanții Human Synergistics International, cel mai important jucător global în domeniul culturii de organizatie. Ideea evenimentului a plecat de la faptul că reinventarea organizațiilor, un subiect foarte actual, presupune, printre altele, și integrarea în acestea a generației Z, generația a căror reprezentanți abia au început un job sau urmează să aibă un job în curând. La eveniment am fost și noi prezenți, la invitația Iulianei Stan, Managing Partner, Human Synergistics România.
Principalele teme ale evenimentului au fost legate de Generația Z (cei născuți în perioada 1995 – 2015) – Cine este Generația Z, cu ce se deosebesc cei din generația Z de celelalte generații, prin ce se caracterizează ei și ce impact au asupra culturii orgaziționale dar și tema Cultura de Organizație a Viitorului, dintr-o perspectivă nouă, și anume schimbarea scopului organizațiilor (IMM-uri, companii, corporații) din a avea profit pentru acționari, în acela de a crea și a aduce valoare pentru toată lumea: angajați, acționari, clienți, furnizori etc.
De asemenea, focusul evenimentului „What’s in Z for me – Generația Z și Cultura de Organizație a Viitorului” a fost și către topicuri precum: „Cum se văd organizațiile în ochii generației Z?”, „Ce ar face ei cu aceste organizații?” „Cum le-ar îmbogăti?”, „Ar inventa altele?” sau „Reinventarea organizațiilor, ce presupune, printre altele, integrarea în acestea a generației Z”.
Cine sunt cei din Generația Z?
Pe cei din generația Z îi face diferiți de generațiile anterioare faptul că sunt născuți digital, că au avut acces la tehnologii de comunicare și informare încă din primii ani de formare, faptul că au avut acces la toate cunoștințele lumii la câteva click-uri distanță, aproape oricând și aproape oriunde. E o generație care a călătorit și continuă să o facă, atât fizic cât și, mai cu seamă, virtual.
Sunt mai liberi și mai îndrăzneți, mai ireverențioși, mai dispuși la risc și schimbare, mai nestatornici și mai degrabă căutători ai gratificării rapide. Au crescut fără frică și așa se manifestă în relațiile de muncă din fiecare zi.
E bine, e rău? Răspunsuri, chiar de la ei
Generația Z nu putea să fie descrisă și înțeleasă mai bine decât printr-o dezbatere liberă, în cadrul evenimentului „What’s in Z for me – Generația Z și Cultura de Organizație a Viitorului”, la care au participat chiar reprezentanți ai acestei generații: 2 antreprenori, unul de 18 și unul de 21 de ani și o elevă de 17 ani.
Ștefan Gergely, 21 de ani, antreprenor incă din clasa a 9-a, în domeniul tehnologiei (Blockchain evangelist și antreprenor, fondator, Aurus) – „Prefer echipele mici, formate din oameni pasionați si implicați. Indiferent de generație, mi-ar plăcea să fim toți un pic mai prietenoși cu tehnologia, măcar să fim deschiși să o adoptăm”.
La școală, în clasa a IX-a, la ora de matematică: Ștefan: „- De ce trebuie să învățăm ecuații de gradul doi? Unde le vom aplica? – Pentru că se dă la Bacalaureat. Acesta a fost momentul în care mi-am schimbat cu totul filozofia de viață si mi-am zis că nu o să mai las pe nimeni să-mi alimenteze cererea și oferta în legătură cu educația mea”.
Ana Guță, 17 ani, elev clasa a XI-a, la Colegiul Național Gheorghe Lazăr – „Vreau să mă implic în cât mai multe proiecte cu impact asupra mediului în care mă aflu. Nu aș vrea să vină o criză economică tocmai când mă voi angaja eu.
Ce ai face diferit față de ceeea ce au făcut părinții tăi, din punct de vadere profesional? „Mama mea este funcționar public, iar tata este broker de asigurări. În primul rând, aș face absolut totul diferit. Aș vrea să dezvolt o latură creativă și să fiu propriul meu șef.
Așteptările mele de la viitorul meu angajator: să fiu de acord cu scopul din spatele afacerii respective, fiind atentă la ideile pe care le promovează și urmărind impactul social al proiectelor lor asupra comunitătilor și cum au fost primite în mediul online”.
Rareș Păun, 18 ani, clasa a XII-a, antreprenor cu un business online, care comercializează (resell) haine de lux – „Noi, cei din generația Z ne ghidăm după visele noastre, nu după ce ne cere societatea. Devenim ce vrem să devenim, suntem determinați, bine pregătiți, încrezători în propriile puteri, plini de idei și energie.
Încă din clasa a IX-a am început să fac diferite activități extrașcolare. Părinții nu mi-au pus niciodată limite, îmi dau libertatea să aleg și le sunt recunoscător pentru asta. Iubesc să vorbesc despre businees-ul meu, început acum 9 luni din pasiune pentru industria de fashion și mediul online. În fiecare zi fac ceea ce îmi place.”
Ce părere au seniorii despre generația Z?
Iuliana Stan, Managing Partner, Human Synergistics România și gazda evenimentului –„Da, se simte o diferență între generații. Întotdeauna, cei din generațiile actuale afirmă că generațiile anterioare sunt depășite, dar, întotdeauna, generațiile anterioare sunt cele care creează cadrul în care vin să se așeze cei din noile generații.
Vrem să-i cunoaștem, să știm cine sunt ei, cei din generația Z. Au crescut toți având un organ extern: smartphone-ul. Îi face acest fapt o „specie” nouă de oameni”?„.
Adrian Stanciu, Decan Asociat, Knowledge and Leadership Maastricht School of Management România – „Până la urmă, toti suntem oameni și suntem la fel. Valorile lor, sunt, de fapt, în mare parte, valorile noastre. Sunt un adversar al ideii că suntem chiar atât de diferiți ca generații dar generația Z este una specială, cel puțin în țara noastră.
De ce este o generație specială? Pentru că este prima generație care a crescut în siguranță, într-o epocă cu creștere economică, care s-a născut cu un pașaport european și care are acces imediat la informații”.
Dan Isai, Fondator & CEO, Saladbox – „Să le acordăm celor din generația Z libertatea de a crea, de a inova. Să-i lăsăm să greșească. În cazul lor, toleranța la greșeli este foarte importantă. Cele mai bune idei pentru meniuri și alte lucruri vin de la angajați, în mare parte reprezentanți ai acestei generații”.
Florin Talpeș, Fondator & CEO, Bitdefender – „La noi, parte dintre proiectele noastre – noi suntem o companie de tehnologie unde tinerii ajung să lucreze foarte devreme – le dăm spre coordonare, ca manageri de proiect, celor din generația Z, încurajându-i, astfel, să preia inițiativa, pentru că au idei bune, au curaj și sunt oamenii acțiunii.
Atunci când copiii mei erau adolescenți, convingerea mea, la început, era că nu vor să învețe. Ceea ce nu era deloc adevărat. Deși dădeau semne clare, din punct de vedere comportamental, că nu voiau să învețe, ulterior am constatat că învățău enorm, dar într-o altă manieră, mai eficientă.
Ei preferă pachetele scurte de învățare, formatele scurte. De-asta, recomandarea mea este să le cerem angajaților, care fac parte din generația Z, feedback des și scurt. Atât de scurt și concis, încât poate fi și un simplu emoji, pe care ei chiar îl preferă. Atenție! Funcționează! Nu au rabdare. Dar nu este un lucru rău. Au alt ritm și trebuie să ne obișnuim cu acest lucru”.
Copiii generației Z vor să iasă în față, vor să se remarce, nu au inhibiții
Diana Segărceanu, Co-Fondator / Director Executiv, Avenor College – „Ei sunt o generație care nu mai au frici, sunt foarte curajoși, nu mai au complexe. Nu mai au frici că nu sunt suficient de buni, așa cum am avut noi. Vor să facă bani. Toți. Repede. Și vor să fie proprii lor șefi. Sunt foarte pasionați de ceea ce fac. Am o mare încredere în ei, suntem pe mâini bune”.
Adrian Florea, Senior Partner / Business Advisory, Trend Consult – „Copii mei sunt din generația Z. Am doi băieți de 17 si 19 ani. Când mă gândesc la mine, la 18 ani, mă gândesc la episoadele de furie, când aș fi vrut să le spun părinților mei ce am pe suflet, iar tot ce aș fi vrut să le spun, mi se oprea în gât.
Ei bine, acum, aud de la Tibi, băiatul meu cel mic, de 17 ani, exact același lucru, dar lui nu i se oprește nimic în gât. El vorbește, spune lucruri și mi le spune în față și generează în mine o tensiune. Pe de o parte sunt uluit de „produsul” meu, ca părinte – uite, el chiar face ce am visat. El poate, eu nu am făcut – iar pe de altă parte îmi generează și o mare frustrare, că, totuși, eu sunt părintele, la modul „cum îți permiți să spui acest lucru?”
Extrapolați această tensiune la nivelul liderilor din organizații. Eu cred că această tensiune este prezentă și în organizații si este în permanență aceeași. Efectul pe care îl văd copiii din generația Z la liderii lor este puternică, îi sperie. Îi sperie pentru că îi obligă să-și confrunte niște gânduri și emoții greu de dus”.
Dorin Bodea, Manager și Senior Consultant, Result – „Înainte de toate, să nu confundăm generația cu omul. Omul este o valoare supremă, în sine și este foarte important când ne adresăm unui om, să-l descoperim așa cum este, nu să-l categorisim că face parte dintr-o generație sau alta. Nu sunt diferențe majore între generații, ci doar cum a evoluat omul în timp.
Ceilalți speakeri
Concluzii
– modul actual de accesare al informației este total diferit față de cum eram obișnuiți noi sau cei de dinaintea noastră. Înainte, după ce alegeam un domeniu, accesam informația în profunzime, vertical, iar la ora actială, informația se accesează orizontal sau ceea ce se cheamă democratizarea cunoașterii. Informația se accesează online, prin intermediul câtorva aplicații. Asta înseamnă că, elitele, așa cum le știm noi, vor dispărea
– copiii generației Z vor să iasă în față, vor să se remarce, nu au inhibiții
– cei din generația Z îsi doresc să fie denumiți „asociat, colaborator, partener”, respingând noțiunea de „angajat, subordonat”. Mai mult, își doresc chiar de tineri să fie propriul lor șef.
– înainte de toate suntem oamenii. Problema liderilor, atunci când încearcă să gestioneze echipe, este că, pe de o parte, le-ar plăcea ca cei din echipa lor să vină cu idei, să fie inovativi, iar pe de altă parte, le este teamă de această creativitate. Pentru că dorința ascunsă a liderilor nu este ca cei din echipa lor să creeze, ci să execute ce au creat liderii. Aceștia sunt șefi, nu lideri. Liderii așteaptă ca echipa să potențeze exact pe latura creativă și este pregătit să primească și rezultate pe care nu le-a anticipat
– ei preferă pachetele scurte de învățare, formatele scurte, inclusiv când vine vorba de feedback
– să le acordăm celor din generația Z libertatea de a crea, de a inova. Să-i lăsăm să greșească
What’s in Z for me – Generația Z și Cultura de Organizație a Viitorului
La evenimentul „What’s in Z for me – Generația Z și Cultura de Organizație a Viitorului” au participat și consultanți acreditați de cultură organizițională din România și cei mai buni specialiști în cultura de organizație din 15 țări (Germania, Finlanda, Olanda, UK, Ungaria, Serbia, Belgia, Franța, Canada, Brazilia, SUA, Australia și Noua Zeelandă etc).
Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.
Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.
