Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri 14 octombrie 2009, Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare.
Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor la mijlocul lunii septembrie si reglementeaza relatiile dintre furnizori si comerciantii de produse alimentare, avand ca scop primordial prevenirea practicilor anticoncurentiale ale retelelor de magazine.
Potrivit prevederilor acestei legi :
– este interzis oricarui comerciant sa impuna furnizorului plata de servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si care nu sunt cuprinse in costul de achizitie
– este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute de lege
– este interzis oricarui comerciant sa solicite furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret final mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat el insusi produsele respective ( asta cu ” este interzis sa solicite ” este destul de puerila…mie asa mi se pare )
– delistarea de catre comerciant a unui produs al furnizorului trebuie notificata cu doua luni inainte de delistare, cu exceptia situatiilor in care delistarea se datoreaza culpei furnizorului.
La momentul adoptarii de catre camera deputatilor, legea a starnit reactii vehemente in special din partea Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care si-a formulat contestatiile intr-o „nota de atitudine”, prin care subliniau caracterul anticoncurential al legii, care, in opinia reprezentantilor asociatiei, va duce la falimente in industria de profil si va determina determina retailerii internationali sa opreasca investitiile directe realizate in Romania.
Legea va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, mai exact din ziua de vineri 13 Noiembrie 2009 ( ca sa vezi ! ). Sunt foarte curios ce artificii se vor inventa si de o parte si de alta a baricadei…
Cel mai mult mi-a placut ideea notificarii cu preaviz de doua luni pentru delistare.. Pentru cumparator, ca marca preferata dispare de pe raft in ziua Z sau in a Z + 2 luni este acelasi lucru; poate pentru relatia dintre furnizori si retaileri sa fie altfel, in doua luni se pot adopta masuri corective. Delistarea ramane oricum o decizie unilaterala, fie ca e vorba de abuz sau consecinta normala a business-ului dintre parti.