AMRCR cere anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje

AMRCR (Asociația Marilor Rețele Comerciale din România) a emis azi, 18 februarie 2016, un comunicat oficial prin intermediul căreia cere anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje și sistem de colectare garantat de stat.

Deseuri ambalajeAMRCR susţine ideea adoptării de urgență a unui act guvernamental prin care să fie anulate sumele mari cu efect retroactiv pentru anul 2015, imputate pe nedrept producătorilor și comercianților în domeniul colectării ambalajelor, sume care la rândul lor produc în fiecare zi penalități uriașe. “Avem exemple că, în unele cazuri, facturile aferente anului 2015 se ridică la 1.500.000 euro doar pentru un singur operator economic”, a declarat Delia Nica, Director Executiv AMRCR.

Credit foto: Shutterstock

De asemenea, reprezentanții marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care au dus la crearea unui sistem complet nefuncțional în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalaje și la nerespectarea normelor europene și a țintelor asumate de România în acest context.

Mall-ul reducerilor la Flanco (19 – 24 februarie)

În opinia marilor retaileri, legea actuală a obligat operatorii economici să încheie contracte cu aceste OTR-uri, în cazul în care nu au posibilitatea gestionării ambalajelor în mod individual. “Este evident că acest sistem nu a funcționat și a dus la actuala criză care însă este aruncată tot în spatele producătorilor și comercianților. În forma sa actuală, legislația nu asigură în niciun fel obiectivele pentru care se presupune că a fost elaborată și anume funcționarea eficientă a unui sistem de colectare a ambalajelor și, mai ales, protejarea mediului. AMRCR susține ideea ca statul să preia responsabilitatea administrării, garantării și verificării colectării ambalajelor prin intermediul unui singur organism care să funcționeze transparent”, a mai spus Delia Nica.

AMRCR își exprimă încrederea că, deși la întâlnirea de azi organizată de Ministerul Mediului nu au fost prezentate soluții pentru facturile rectificative aferente anului 2015 sau un calendar complet de modificări legislative necesare, acest lucru este obligatoriu să se întâmple în cel mai scurt timp posibil și își declară în continuare totala disponibilitate pentru dialog pe aceste teme.

După cum se ştie, industria alimentară se află într-o situație de criză, prin impunerea unor plăți generate de neîndeplinirea țintelor de reciclare. Dacă agenţii economici nu-şi îndeplinesc ţintele asumate, aceştia sunt obligaţi legal să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantităţile de ambalaje nereciclate. Această contribuţie este necesară pentru: a descuraja depozitarea deşeurilor la groapă, a optimiza activitatea de reciclare a agenţilor economici, dar şi pentru a finanţa prin AFM proiecte de colectare selectivă a deşeurilor, proiecte care le vin în sprijin.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,072 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » AMRCR cere anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandari
%d blogeri au apreciat: