Aurel Popescu (ROMPAN): “Peste două treimi din recolta de grâu este bună pentru panificație”

“Peste două treimi din recolta de grâu este bună pentru panificație, chiar dacă ploile au diminuat nu numai calitatea ci si producția din acest an”, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

grau“Analizele efectuate de IBA (Institutul de Bioresurse Alimentare) pe 80% din producția de grâu obținută în acest an arată că peste două treimi din recoltă este bună pentru panificație. Din păcate, ploile din perioada recoltatului au redus nu numai calitatea recoltei ci și cantitatea, însă avem asigurat consum intern dar și un potențial de export de circa 3 milioane de tone”, a spus Popescu.

Acesta a precizat că grâul se vinde în prezent cu 700-720 de lei tonă, adus direct la moară, prețul fiind ceva mai ridicat decât valoarea înregistrată în aceeași perioadă din 2013.

“Producătorii cer acum mai mult pe tona de grâu, în jur de 200 de euro, deși pe bursele externe se vinde la prețuri mult mai scăzute. Practic, prețul este stabilit în portul Constanța de marii traderi prezenți în comerțul cu cereale”, a adăugat șeful Rompan.

Necesarul intern de grâu se ridică la trei milioane de tone (circa 250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu pentru sămânță.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producția de grâu obținută în acest an a fost de 7,37 milioane de tone, ușor peste nivelul anului trecut de 7,343 milioane tone, dar sub estimările agricultorilor de 8 milioane de tone.

Sursa & foto: Agerpres

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Un comentariu la „Aurel Popescu (ROMPAN): “Peste două treimi din recolta de grâu este bună pentru panificație””

  1. Pingback: Sinteza săptămânii 1 - 5 septembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *