Brasovul poate fi Capitala Verde a Romaniei

In luna iulie a fost lansata competitia Capitala Verde a Romaniei, unul dintre cele mai mari proiecte de mediu, derulat de Umbrela Verde in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor. Concursul se desfasoara in perioada 1 iulie – 1 decembrie 2010, iar weekendul acesta brasovenii pot dovedi ca au cel mai verde oras din tara.

Astfel, in perioada 30 septembrie – 3 octombrie, toti locuitorii Brasovului care doresc ca orasul lor sa fie Capitala Verde a Romaniei pot participa activ la actiunile de ecologizare, colectare selectiva a deseurilor, inclusiv electrice si electronice si reciclarea acestora, alaturi de alte activitati prin care sa demonstreze grija pentru mediul inconjurator.

Vineri, 1 octombrie, va debuta campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), derulata cu sprijnul Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec. Punctele de colectare, vor functiona provizoriu in 2 locuri din Brasov – Piata Sfatului, la cortul Umbrela Verde si la punctul de colectare amplasat pe strada Uranus, langa piata. Astfel, locuitorii din zona si nu numai vor avea posibilitatea sa predea aparatele electrice sau electronice vechi sau stricate, care vor fi colectate si predate reciclatorilor autorizati. In plus, pentru deseurile voluminoase, brasovenii pot apela numarul 0742 490 840, iar o echipa Umbrela Verde se va prezenta la domiciliul apelantului pentru a oferi suportul necesar colectarii.

Pentru deseurile aduse spre reciclare fiecare deponent va fi rasplatit cu o insigna de sustinator al Brasovului pentru Capitala Verde a Romaniei. Toti participantii la actiunea de colectare DEEE vor avea sansa de castiga unul dintre numeroasele premii care vor fi extrase duminica, la cortul Umbrela Verde din Piata Sfatului. Premiile puse in joc sunt 35 de electrocasnice marca Black & Decker, si anume: 10 storcatoare pentru citrice, 17 masini de calcat, 3 filtre electrice pentru cafea si 5 mixere electrice.

Vineri, 01 octombrie, in principalele intersectii semaforizate si parcari publice din centrul orasului echipa Umbrela Verde, alaturi de reprezentanti ai Primariei si ai Politiei Rutiere Brasov vor distribui participantilor in trafic stickere pentru masina cu mesajul „Eu nu arunc gunoi pe strada”. Tot vineri, de la ora 20.00 in Piata Sfatului vom sarbatori eco alaturi de Smiley si Tibi Scobiola Band.

Sambata, in cea de-a treia zi a campaniei din orasul Brasov, voluntarii Umbrela Verde, alaturi de brasoveni, vor ecologiza Muntele Tampa, intre orele 10 si 12, iar seara participantii se vor putea destinde pe melodiile celor de la Vita de Vie si Directia 5, de la ora 20.00, in Piata Sfatului.

Actiunile se vor incheia duminica, 3 octombrie, ora 14:00, cu extragerea castigatorilor la tombola organizata pentru actiunea de colectare DEEE.

“Brasovul a fost si anul trecut implicat in aceasta campanie si ne bucuram sa ne numaram si in acest an printre orasele vizitate de Umbrela Verde, precum si unul din orasele potentiale castigatoare ale titlului de Capitala Verde a Romaniei. Sunt convins ca brasovenii se vor implica activ in aceaste actiuni, pentru a arata respect fata de orasul lor si fata de mediul inconjurator. Cred ca putem demonstra, atat celorlalti, cat noua insine, ca dorim ca noi si copii nostri sa traiasca intr-un mediu mai curat.” a adaugat dl. George Scripcaru, primar al Municipiului Brasov.

“Proiectul Capitala Verde a Romaniei dovedeste ca romanii se pot implica activ in actiuni mari de protectia mediului. Am convingerea ca putem schimba mentalitati si obiceiuri prin aceasta campanie care implica romani din toate colturile tarii. Doresc sa felicit Brasovul pentru inscrierea in aceasta competitie.” a declarat ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély.

“Ne bucuram ca Brasovul este unul din orasele inscrise in cursa pentru desemnarea Capitalei Verzi a Romaniei. Ii asteptam pe toti locuitorii din Brasov sa participe la actiunile noastre si sa contribuie la obtinerea unor rezultate care sa aduca Brasovul pe un loc fruntas in aceasta competitie. Vreau sa subliniez faptul ca pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune nu este responsabila doar autoritatea publica locala, ci si locuitorii orasului.”, a declarat Alina Bratu, Corporate Affairs Manager Tuborg Romania si Coordonator Umbrela Verde.

“Weekendul acesta ajungem la Brasov pentru a continua proiectul nostru de informare si constientizare a populatiei cu privire la importanta colectarii selective si a reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice. Toate aceste aparate pe care noi le colectam contin substante toxice periculoase, iar colectarea corecta a acestora este primul pas pentru asigurarea unui mediu curat.” a spus Liviu Popeneciu, Presedinte Asociatia RoRec.

Detalii despre proiectul Capitala Verde a Romaniei

Competitia Capitala Verde a Romaniei se deruleaza in perioada 1 iulie – 1 decembrie 2010, iar inscrierea in concurs se face prin completarea de catre primariile municipiilor resedinta de judet a unui formular disponibil pe site-ul www.umbrelaverde.ro. Dosarul contine intrebari legate de strategia de mediu, colectare selectiva, reciclare si infrastructura necesara, dar si actiuni si proiecte dezvoltate in 2010, alaturi de planuri si obiective de viitor referitoare la protectia mediului. Gala decernarii “Capitala Verde a Romaniei” va avea loc in luna decembrie in Bucuresti. Orasul castigator al campaniei “Capitala Verde a Romaniei” va beneficia pe parcursul anului 2011 de promovare drept Capitala Verde a Romaniei la nivel national si va primi un set de elemente de signalistica montate in oras, care vor evidentia faptul ca este Capitala Verde a Romaniei. Acest oras va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor actiunilor ulterioare desfasurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor

Despre Asociatia RoRec

Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de electrocasnice cu activitate in Romania. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea de materii prime in sectorul economic.

Despre Umbrela Verde

Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007. Obiectivele campaniei sunt sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor: “Gestul meu nu conteaza” si sa-i convinga ca, impreuna, trebuie sa pastram Romania curata, prin actiuni care urmaresc responsabilizarea prin puterea exemplului personal. Programul se bucura in acest moment de sprijinul a peste 1.200 de voluntari din 32 de judete ale tarii si peste 950 de bloggeri parteneri. In plus, mai mult de 150.000 de stickere cu mesajul “Eu nu arunc gunoi pe strada” au fost distribuite atat prin actiuni punctuale derulate in trafic, cat si direct beneficiarilor, in urma solicitarilor primite pe site-ul campaniei, www.umbrelaverde.ro.

2Performant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *