Campania „9 luni cu 0 alcool” la final. Principalele concluzii

Ursus Breweries, în parteneriat cu Asociația Mame pentru Mame, încheie ediția pilot a campaniei “9 luni cu 0 alcool”, inițiativă lansată anul trecut și dezvoltată ca parte a unuia dintre angajamentele de dezvoltare durabilă ale companiei, acela de a promova un consum reponsabil de alcool.

Consumul de alcool în timpul sarcinii este asociat cu o serie de riscuri, ce pot apărea atât la mamă (avort spontan, naștere prematură sau întârziată), cât și la făt (Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale și Sindromul Alcoolic Fetal).

Campania“De cele mai multe ori nu se acordă atenția necesară unui subiect atât de important. Viitorii părinți încă mai au percepția eronată că o cantitate mică de alcool consumată de mamă în timpul sarcinii nu dăunează sănătății viitorului bebeluș. Ursus Breweries, prin platforma www.desprealcol.ro, promovează constant un consum responsabil de alcool, ca parte a strategiei sale de dezvoltare durabilă, Prosper.

“9 luni cu 0 alcool” este prima campanie dezvoltată de un producător de bere din România care informează consumatorii asupra riscurilor consumului de alcool în timpul sarcinii. Suntem mândri că am transmis, prin acest demers de pionierat, un mesaj direct către viitorii părinți”, declară Robert Uzună, Corporate Affairs Director, Ursus Breweries.

La începutul campaniei, conform primei cercetări* sociologice realizate de Ursus Breweries prin intermediul Cult Market Research, peste un sfert dintre respondente considerau că o cantitate mică de alcool, consumată ocazional în timpul sarcinii, nu dăunează mamei sau copilului. Cercetarea a fost realizată în județul Buzău, una dintre comunitățile în care compania este prezentă printr-o unitate de producție. La finalul campaniei, 74% dintre persoanele chestionate** au aflat mesajul “Nu consuma alcool în timpul sarcinii!”.

Astfel, campania de informare implementată sub forma unui program pilot care a presupus și o serie de seminarii în Râmnicu Sărat, Gherăseni, Pogoanele și Nehoiu, din județul Buzău, a adus rezultate importante precum**:

  • O creștere de la 13% la 28% a conștientizării grupului țintă cu privire la existența unor posibile afecțiuni care pot apărea la copii din cauza consumului de alcool de către mame în timpul sarcinii.
  • 83% dintre respondenții din județul Buzău consideră acum că această campanie le va determina pe viitoarele mame să adopte un comportament responsabil cu privire la consumul de alcool în timpul sarcinii.
  • 97% dintre respondenți consideră că această inițiativă este importantă și trebuie continuată.

Infografic-#9cu0

Ana Măiță, președintă a Asociației Mame pentru Mame și câte un medic din fiecare localitate au fost prezenți în cadrul acestor seminarii. Întâlnirile informative au reprezentat un cadru relevant de discuții despre importanța unui stil de viață sănătos și, mai ales, despre riscurile asociate consumului de alcool în timpul sarcinii.

Ana Maita, Asociatia Mame pentru MameCampania «9 luni cu 0 alcool» a fost o premieră în România și era nevoie de o astfel de informare. Noi știam deja că, din păcate, multe mame indiferent de mediu, nivel de educație sau de venit, primesc informații contradictorii în legătură cu ceea ce este bine și nu este bine să facă în timpul sarcinii.

Studiile recente demonstrează că factorii genetici contează în proporție de 20%, procentul de 80% reprezentând factorii epigenetici – alegerile pe care mama le face în ceea ce privește nutriția în timpul sarcinii, nașterea, alăptarea, nutriția copilului etc. Astfel, este necesar să înțelegem că este bine să nu riscăm sănătatea copilului nostru consumând orice cantitate de alcool, chiar și moderată. De aici, mesajul campaniei: 9 luni cu 0 alcool”, a declarat Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.

Dana Rogoz, ambasadoarea campaniei și una dintre mamele responsabile din România, a susținut campania de informare pe tot parcusul implementării. Alături de Ana Măiță și medicul din fiecare localitate, ea a discutat cu viitorii părinți despre importanța alegerii ei de a nu consuma alcool în timpul sarcinii.

Dana Rogoz (2)M-am bucurat enorm să fiu ambasadoarea acestei campanii, care nu se încheie aici, căci mesajul ei va merge mai departe prin intermediul tuturor femeilor pe care le-am întâlnit în caravană, cărora le-am vorbit pe blog sau pe platforma desprealcool.ro. Sunt femei care m-au privit în ochi și mi-au spus că aflând de la noi de efectele pe care le poate avea alcoolul în timpul sarcinii, nu vor risca și vor alege #9cu0. Atunci m-am simțit cu adevărat fericită de tot demersul și munca de echipă din spatele acestei campanii”, declară Dana Rogoz, ambasadoarea campaniei „9 luni cu 0 alcool”.

Campania de informare a avut acoperire națională, prin distribuirea a peste 200.000 de pliante informative în toată țara, începând cu luna iulie 2015, Luna Națională de Informare despre Efectele Consumului de Alcool, cu accent asupra consumului de alcool în timpul sarcinii.

Mai multe informații despre Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale sunt disponibile și în materialul de informare Zero Alcool în timpul Sarcinii, disponibil online aici: http://bit.ly/1ZYx6wg.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *