Carlsberg a recreat prima bere lager de calitate

Experții Carlsberg au reușit să reproducă ceea ce este considerat a fi părintele berii lager moderne folosind drojdia pură originară, care a supraviețuit surprinzător, timp de 133 de ani, într-o sticlă de bere din vechile pivnițe ale fabricii.

CarlsbergÎn 2015, oamenii de știință de la Laboratorul Carlsberg au făcut o descoperire extraordinară în vechile pivnițe ale Carlsberg din Copenhaga, Danemarca – au găsit una dintre primele beri produse în 1883 din drojdia pură originară. După un an de cercetări intense, ei au reușit să extragă celule de drojdie vii din acea sticlă.

Pentru a sărbători a 140-a aniversare a Laboratorului de Cercetare, oamenii de știință și berari remarcabili din cadrul laboratorului au reprodus prima bere lager de calitate din lume în maniera cea mai autentică, folosind drojdia pură originară și respectând cu rigurozitate rețeta, ingredientele și tehnicile de producție din 1883, prin proiectul Carlsberg Re-brew.

Erik Lund, Maestru Berar al Laboratorului Carlsberg, prezent la ceremonia de degustare din București, care a avut loc aseară, declară: „Deși nimeni nu credea că este posibil, am reușit să izolăm drojdia pură originară din sticla găsită. Totodată, întreg procesul de refabricare a fost unul foarte provocator, pentru că aveam un singur lot de materii prime și nu ne puteam permite să facem nicio greșeală.”

Pentru prima oară în mai bine de o sută de ani, invitații evenimentului organizat de brandul de bere au putut degusta o bere care nu numai că este precursoarea majorității tipurilor de bere lager de astăzi, dar care face totodată dovada unora dintre capabilitățile unice ale Laboratorului de Cercetare Carlsberg.

Fundația Carlsberg, a fost înfințată în anul 1876 de J.C. Jacobsen, pentru a administra Laboratorul Carlsberg și a susține cercetarea științifică. Fundația a devenit proprietarul Fabricii de Bere Carlsberg în 1888, iar astăzi deține 30,3% din acțiunile Grupului cu același nume.

Pe vremuri, fabricarea berii era un proces imprevizibil, din care adesea rezulta o bere imposibil de băut ca urmare a fenomenului  ce se numea „maladia berii”. Totuși, în 1883, Laboratorul de Cercetare Carlsberg a revoluționat industria berii prin descoperirea inovatoare a drojdiei pure, care a făcut posibilă obținerea unei beri de calitate din fiecare lot de producție.

Întrucât maladia berii era o problemă foarte răspândită pe atunci, Carlsberg a oferit drojdia pură, denumită Saccharomyces Carlbergensis, în mod gratuit celorlalți producători de bere, devenind părintele berii lager de calitate. Astăzi, majoritatea tipurilor de bere lager din lume, inclusiv principalele mărci internaționale, își au originea în acea descoperire a drojdiei pure.

“Fără această drojdie nu am avea acest tip de bere care reprezintă acum 90% din piața mondială a berii”, a declarat Martyn Cornell, renumitul istoric britanic specializat în domeniul berii.

Laboratorul de Cercetare Carlsberg este renumit pentru câteva dintre invențiile extraordinare din secolul trecut, cum ar fi metoda profesorului doctor Emil Chr. Hansen de purificare a drojdiei, inventarea scării pH-ului, conceptul de structuri proteice și caracterizarea enzimelor. Laboratorul de Cercetare Carlsberg rămâne o perlă a coroanei în caseta de bijuterii a companiei Carlsberg; această bere, prima bere lager de calitate, a fost reprodusă în onoarea realizărilor istorice în cercetarea științifică și a capacităților sale din prezent”, adaugă Erik Lund.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 6,864 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Carlsberg a recreat prima bere lager de calitate
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: