Cererea de ulei de măsline a gospodăriilor din Europa a scăzut

Mai mulţi ani de recesiune şi şomaj ridicat au redus cererea de ulei de măsline în Grecia, Italia şi Spania, o tendinţă care a fost agravată de creşterea semnificativă a preţurilor.

olive oilConsumul de ulei de măsline în Grecia a scăzut cu 35% faţă de nivelul de dinaintea crizei financiare şi ar urma să scadă şi în 2015, pe măsură ce cererea venită atât din partea industriei alimentare şi a clienţilor de retail a rămas la un nivel scăzut. „Uleiul de măsline este o parte componentă a identităţii Greciei însă criza economică a afectat consumul”, a declarat Panayotis Karantonis, directorul Asociaţiei procesatorilor de ulei de măsline din Grecia.

Credit Foto: shutterstock.com

Cu toate acestea, deşi consumul de ulei de măsline a scăzut la periferia Europei comerţul cu acest produs este în creştere în condiţiile în care consumul creşte rapid în SUA, Japonia şi pe pieţele emergente. „Istoric, uleiul de măsline a fost o afacere mediteraneană atât în ceea ce priveşte producţia cât şi cererea. Ceea ce se întâmplă acum este că a devenit mai global”, a declarat analistul Rabobank International, Vito Martielli.

International Olive Council estimează că în anul 2014/2015 consumul de ulei de măsline în Grecia se va reduce până la 160.000 de tone, cu 40% mai puţin decât 264.000 de tone în anul 2007/2008. În Italia, cel mai mare consumator mondial, tendinţa este similară cu un declin de 26%, iar în Spania ar urma să se înregistreze o scădere de 6% în aceiaşi perioadă. Cererea de ulei de măsline a fost afectată de creşterea semnificativă a preţurilor din cauza vremii nefavorabile din Spania, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială, precum şi a recoltei proaste din Italia. În mod normal cele două state sunt responsabile pentru 70% din producţia mondială de ulei de măsline.

În pofida slăbiciunilor din principalele ţări consumatoare şi a volatilităţii recoltelor şi a preţurilor, comerţul cu ulei de măsline este în creştere susţin analiştii. Potrivit datelor IOC, în timp ce consumul combinat al Spaniei, Greciei şi Italiei a scăzut cu 21% după 2007/2008, cererea în SUA, Japonia şi China a crescut cu 24%. În cazul Chinei utilizarea uleiului de măsline a crescut cu 150% după 2008/2009, susţine IOC.

Pe latura ofertei, creşterea cererii şi preţurile mai mari la uleiul de măsline încurajează investiţiile pentru producţia în alte ţări din bazinul Mării Mediterane, precum Maroc, Tunisia şi Turcia. Departamentul american al Agriculturii estimează că producţia de ulei de măsline în Maroc, Tunisia şi Turcia a crescut cu o treime în ultimul deceniu, iar exporturile mondiale de ulei de măsline a crescut cu o cincime după 2007.

Sursa: AGERPRES

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *