Comisia Europeană vrea să lupte împotriva falselor produse bio

Comisia Europeană a propus ieri, 24 martie 2014, înăsprirea regimului de autorizare a agriculturii organice în UE, în ideea de a putea lupta mai bine împotriva falselor produse bio care se dezvoltă pe fondul creșterii explozive a cererii, potrivit AGERPRES.

ecExecutivul european intenționează, pe de o parte, să pună capăt numeroaselor derogări care pun în pericol calitatea etichetei bio în UE, iar, pe de altă parte, să deschidă sectorul către micii producători care deseori sunt descurajați de procedurile actuale complicate, precum și să împiedice importurile de produse care nu au decât denumirea de produse bio.

„Viitorul sectorului bio în UE depinde de calitatea produselor vândute sub sigla europeană bio”, a subliniat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Printre măsurile produse de Comisie, al cărei obiectiv este să ajungă la un procent „100% bio”, figurează interzicerea exploatațiilor mixte, care combină atât producția convențională cât și cea bio, ceea ce îi va forța pe producători să facă o alegere.

Pentru a fi etichetată drept bio carnea va trebui să provină de la animale hrănite în proporție de 100% cu furaje bio (comparativ cu nivelul actual de 95%), în timp ce nivelul de pesticide autorizat va fi diminuat. De asemenea, UE ar urma să transfere atribuirea de certificate bio către asociațiile de mici producători, care în prezent sunt excluse de procedurile individuale de omologare.

Prezentat luni, cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai Agriculturii, acest proiect legislativ va trebui mai întâi să fie supus aprobării statelor membre și Parlamentului European.

Comisia justifică acest proiect prin riscul ca UE, cel mai mare consumator mondial de produse bio, să nu își piardă cotele de piață, estimate numai pentru Europa la aproximativ 20 de miliarde de euro. Acest risc a fost scos în evidență de evoluția sectorului în perioada 2002-2012, când cererea de produse bio s-a majorat de patru ori în UE, în timp ce suprafețele dedicate acestui tip de agricultură doar s-au dublat.

UE alocă 5,4% din suprafața sa agricolă pentru producția bio, dintre care mai mult de jumătate în cinci țări: Spania, Italia, Germania, Franța și Marea Britanie.

Un chestionar pentru cititorii revistei retail-FMCG.ro. Mulţumim!

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Dacă doriți o estimare a costurilor pentru campania dvs. pe site-ul retail-FMCG.ro, accesaţi pagina de Publicitate.

Pentru un conținut unic, accesați AICI secțiunea Premium.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *