Consiliul Concurenței autorizează preluarea Lemarco de către Agrana cu anumite condiții

Consiliul Concurenţei a anunţat azi, 28 august, printr-un comunicat că a autorizat operaţiunea de concentrare economică prin care Agrana Zucker GmbH a preluat activele companiilor SC Zahărul Liești SA şi SC Lemarco Cristal SRL. Tranzacţia a fost autorizată cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de Agrana Zucker GmbH.

Agrana in RomaniaAstfel, Agrana și-a asumat obligația ca pe o perioadă de 5 ani să nu achiziţioneze nici o altă fabrică de zahăr de la alţi jucători din România.

De asemenea, Agrana s-a angajat, ca până la data de 30.09.2017, să transfere către procesatorii de zahăr brut anumite licenţele de import obținute în baza statutului de rafinărie cu activitate permanentă al fabricilor Liești și Urziceni.

„Prin transferul licențelor de import către alți producători de zahăr, în condiții nediscriminatorii, Agrana asigură concurenților accesul la surse alternative de aprovizionare cu materie primă ieftină. Aceasta va permite celorlalți producători de zahăr să concureze efectiv și durabil cu Agrana. Totodată, transferul licențelor elimină posibilitatea consolidării poziției Agrana pe piața achiziției de materie primă” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Agrana și-a luat angajamentul de a transmite autorității de concurență un raport anual, în cazul în care transferul licențelor nu va fi posibil, iar Agrana le va utiliza în nume propriu. Raportul trebuie să cuprindă informații privind zahărul brut importat în baza acestor licențe, precum și informații privind prețul mediu trimestrial pentru zahărul alb din orice altă sursă, la poarta fabricii.

“Acest angajament reprezintă un angajament comportamental, modalitate prin care Consiliul Concurenței va monitoriza activitatea entității nou formate și care va inhiba orice încercare de afectare a consumatorului prin creșterea prețurilor în retail” a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Un comentariu la „Consiliul Concurenței autorizează preluarea Lemarco de către Agrana cu anumite condiții”

  1. Pingback: Top 10 evenimente din industria FMCG din România, în 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *