CORCOVA – “Goût du terroir”

Documentar, podgoria Corcova este recunoscuta din secolul al XV-lea. Intr-un hrisov datat 29 iunie 1497, Radu cel Mare face danie Manastirii Tismana 300 vedre de vin provenit de la Jidostita, terroir situat pe locul actualei podgorii Corcova din Judetul Mehedinti. Mai tarziu, intr-un act oficial datat 1 iulie 1594, Mihai Viteazu pomeneste de podgoriile de la Corcova. La sfarsitul secolului XX, printul Anton Bibescu, prieten bun cu Marcel Proust, il angajeaza pe Aristotel Sauget, un tanar agronom francez, pentru a se ocupa de podgorie. Acesta, a introdus la Corcova vinificatia bordoleza, creand Corcovinul si Corcovelul, doua cupaje uluitoare avand la baza cabernetul.

Mai tarziu, nici unul dintre tehnologii IAS-ului din perioada comunista, unii chiar meritorii, nu a mai reusit sa le refaca. Cu umor negru am putea sa ne intrebam, oare tocmai de aceea a fost calcate in picioare de comunisti toata traditia si frumusetile de la Corcova in asa fel incat atunci cand au pus mana pe crame mai existau doar 18 hectare plantate cu vie?

In 2005, un investitor francez, Michel Roy, si unul roman, Serban Damboviceanu, reincep exploatarea acestui patrimoniu oenologic exceptional si creeaza Compania Viticola Corcova. Cramele au fost modernizate si intre timp suprafata cultivata cu soiuri nobile a ajuns la 55 hectare. Pe langa soiurile de pe vremea Bibestilor – Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat Ottonel, soiuri autorizate DOC Mehedinti-Corcova – este introdus si Syrah-ul, care se aclimatizeaza de minune la Corcova.

Vinurile Corcova Roy & Damboviceanu sunt speciale si au acel „goût de terroir” datorat cu siguranta si gratiei divine. Pentru ca aici la Corcova se intrunesc toate elementele necesare creatiei unei bauturi serafice: climat temperat-continental cu influente mediteraneene – veri calde si secetoase, ierni blande, cu precipitatii accentuate; soluri cu o structura litologica variata si o mineralitate bogata si vita de vie nobila cu soiurile potrivite terroir-ului.

Vinurile de Corcova poarta amprenta originala a locului, „goût de terroir”care vorbeste despre istorie, distinctie, pasiune si care confera vinului atribute senzoriale unice.

La acestea se adauga munca atenta si responsabila a echipei Corcova. Roadele acestui efort colectiv au inceput sa fie culese dupa 5 ani, in vara lui 2010, cand pe piata au aparut si au inceput sa creeze efervescenta si sa genereze interes, noile vinuri nobile de Corcova.

Elaborate de asa maniera incat sa redea cat mai fidel expresia terroir-ului, vinurile de Corcova poarta amprenta originala a locului, „goût de terroir” care vorbeste despre istorie, distinctie, pasiune si care confera vinului atribute senzoriale unice. Interventia umana, are rolul de a pastra nealterate aroma, gustul si parfumul strugurilor ce dau nastere vinurilor.

Rigoarea, atentia, talentul sunt trasaturi comune ale echipei Roy & Damboviceanu si sunt esentiale in atingerea scopului comun: producerea unui excelent vin romanesc.

CORCOVA CABERNET/MERLOT 2008 DOC

Un cupaj realizat din cele mai bune soiuri rosii maturat 12 luni in cisterna. Are un nas fin, cu note de fructe de padure, piper si alune. Pentru o experienta senzoriala deosebita noi recomandam ca vinul sa fie decantat o jumatate de ora inainte sa fie servit. Astfel, in gura, vinul este suplu si proaspat, fructat si usor picant cu taninii fini catifelati. Merge foarte bine cu carne rosie si branzeturi maturate.

CORCOVA CHARDONNAY 2009 DOC

In cele doar 6.500 de sticle scoase pe piata, culoarea vinului este un galben deschis si stralucitor cu reflexe verzui. Nasul din pahar este dominat de pere si citrice. Gustul este rotund si echilibrat. Usor mai tarziu, vinul lasa in gura un gust fin de unt topit, ceea ce il face potrivit pentru aperitivele din carne alba si peste, dar si pentru branzeturile mediu maturate.

CORCOVA ROSE 2009 DOC

Obtinut din Merlot vinificat rose vinul are o culoare intensa si un buchet foarte complex dominat de fructe rosii, coacaze, capsuna, zmeura, dublate de fructe exotice si note de citrice. Cu un gust suplu si aromat si un raport alcool/aciditate echilibrat este recomandat sa fie servit la inceputul mesei.

CORCOVA CHARDONNAY DULCE 2008 DOC-CMD

Un vin cu o poveste deosebita, produs in serie limitata de doar 3500 de sticle. Este creat din struguri Chardonnay 100%, culesi manual in ladite, foarte tarziu la sfarsitul lui noiembrie dupa innobilarea boabelor. Un vin desert extrem de special, potrivit pentru deserturi dulci si rafinate.

CORCOVA SYRAH 2009 DOC-CMD

Probabil cel mai reusit vin scos pe piata de producatorul din Mehedinti. Asa il prezinta criticii de vin. Maturat in baricuri de stejar frantuzesc pentru 9 luni, Syrah-ul este inca un vin tanar, cu unele ascutimi care ii tradeaza pe alocuri tineretea. Vinul impresioneaza prin expresie aromatica complexa – tonuri intense de visine, piele si ierburi, subtonuri de menta – si prin textura prietenoasa si catifelata. Vanatul dar si alte mancaruri din carne rosie bine condimentate, branza maturata de capra, sunt recomandarile noastre gastronomice pentru acest vin.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 6,885 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » CORCOVA – “Goût du terroir”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: