Next_Capitall

Creștere ușoară a nivelului de încredere al românilor

În primul trimestru al acestui an, indicele de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană a înregistrat o creştere faţă de media anului trecut, ajungând la -46 de la -54. Chiar şi comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, când acest indice se situa la -48, românii se dovedesc ceva mai încrezători la acest început de an.

„Această uşoară revenire a optimismului cred că are la bază creşterea salariilor în sectorul public cu 15%, dar şi declaraţiile autorităţilor privind iminenta ieşire a ţării din criză. Pe de altă parte, probabil că este şi un semn că românii au obosit să fie campionii pesimismului şi privesc din ce în ce mai mult partea plină a paharului. În ţările dezvoltate din Europa se văd deja primele semne de revenire a economiei, ceea ce ne dă speranţa că în viitorul nu foarte îndepărtat vom simţi şi noi aceste îmbunătăţiri”, afirmă Andi Dumitrescu, director general GfK România.

Cu toate acestea, situaţia prezentă a finanţelor familiei nu este una dintre cele mai îmbucurătoare, în medie 67% dintre români declarând în primele trei luni ale anului că aceasta este mai rea decât cu un an în urmă, nivelul pesimismului rămânând relativ stabil faţă de media anului 2010. Totuşi, românii se arată mult mai încrezători privind viitorul, doar 43% dintre ei declarând că se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se înrăutăţească în următoarele 12 luni, comparativ cu peste jumătate dintre ei care spuneau acelaşi lucru la nivelul întregului an 2010. 15% speră ca situaţia lor chiar să devină ceva mai „roz” în următorul an, iar 36% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent. Procentele sunt comparabile de altfel cu situaţia din primele trei luni ale lui 2010, când încă nu se arătaseră cele mai „negre” efecte ale crizei.

Aproape 84% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru următorul an sunt ceva mai mari, numai 56% dintre ei declarându-se pesimişti. Mai mult de jumătate dintre români (56%) admit că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile curente, în vreme ce un sfert spun că au datorii, procent care rămâne unul record pentru ultimii ani.

Încrederea în stabilitatea locurilor de muncă cunoaşte şi ea un uşor reviriment, atingând cele mai ridicate cote de la debutul crizei în România. 73% estimează că rata somajului va creşte, în timp ce aproape 7% anticipează chiar o scădere.

Pe de altă parte, opiniile privind inflaţia, atât pentru anul care a trecut, cât şi pentru următorul sunt dintre cele mai negative din ultimii zece ani. 93% dintre români observau în luna martie că preţurile au crescut în ultimele 12 luni, în vreme ce 8 din 10 români se aşteaptă ca acelaşi lucru să se întâmple şi în 2011.

Perioada actuală nu pare a fi una favorabilă nici economisirii sau investiţiilor majore. Mai bine de 8 din 10 români spun că nu intenţionează să pună bani deoparte în următorul an, situaţie care nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu media anului 2010. În plus, mai mult de două treimi consideră că nu este deloc un moment bun pentru investiţii.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane intervievate în fiecare lună.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,076 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » Creștere ușoară a nivelului de încredere al românilor
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

  1. Dar ce anume ne face sa fie mai optimisti ? oare am facut ceva sa ne fie mai bine sau iar ne „entuziasmam” prosteste ?

    Mi-e teama de a 2-a varianta …

    Răspunde
  2. Sunt curios cum s-au schimbat lucrurile din 2011 pana in prezent, mai exista astfel de studii / analize?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: