Criza a dus la scăderea loialității românilor față de mărcile preferate

Nielsen România a prezentat azi studiul ShoperTrends 2011, referitor la principalele tendinţe care au marcat obiceiurile românilor privind cumpărarea şi consumul de produse alimentare în 2010.

Dintr-un total de 88.042 de magazine, 856 dintre ele sunt hypermarketuri, supermarketuri şi magazine tip discount, retailul modern din România adjudecându-şi,  la ora actuală, 48% din volumul valoric al întregii pieţe de retail.

Conform studiului celor de la Nielsen 4 din 5 români au declarat că preţurile au crescut în 2010, acest lucru determinându-i să caute alte alternative. Unii dintre ei au schimbat tipul de magazin de unde obişnuiau sa-şi facă cumpărăturile, iar alţii s-au reorientat în ceea ce priveşte achiziţionarea mărcilor preferate. Ca exemplu: 59% dintre români cumpără altă marcă de bere dacă nu gasesc la raft marca preferată.

Usurinţa de a ajunge la magazin reprezintă pentru cumpărătorul român elementul cel mai important de loializare.

Românii au scăzut cheltuielile la haine, electronice, electrocasnice şi divertisment, dar nu le-au redus la mâncare şi la produsele de îngrijire a casei. Alcoolul, snack-urile sărate, sucurile carbonatate au fost primele produse eliminate din coşul de cumparaturi in 2010. Cu alte cuvinte românii s-au ferit de cumpăraturile de impuls, concentrându-se mai ales pe cele esenţiale.

Coşul lunar mediu al românilor a fost de 170 euro în 2010, faţă de 173 euro în 2009. Frecvenţa cumpărăturilor a scăzut la o vizită pe săptămână la hypermarket sau supermarket, românii cheltuind, în medie, 151 de lei la ultima vizită la magazinul preferat in 2010, faţă de 167 lei in 2009.

In 2010, la nivel de orase mari si medii bugetul de cumparaturi nu s-a schimbat semnificativ. În Bucureşti media cumparaturilor lunare a scazut cu 5%, iar 3 din 4 bucureşteni işi cheltuie cea mai mare parte din banii lunari alocaţi cumparaturilor in hypermarket.

Sursa: Revista Biz, prin amabilitatea D-lui Gabriel Barliga, Redactor-sef adjunct

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,062 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Criza a dus la scăderea loialității românilor față de mărcile preferate

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: