Cumparaturi mai modeste anul asta, de Sarbatori ?

Desi criza economica a afectat marimea cosului de cumparaturi si traficul in magazine, ei bine acest lucru parca nici nu se observa. Aceleasi cozi la case, cosurile nu mai sunt chiar pline ochi, dar sunt pline iar afluienta cumparatorilor se concentreaza mai mult catre a doua parte a zilei si cel mai mult in week-end. Ei…acum ne punem intrebarea : cum va fi traficul in magazine si cat de mult vor cheltui romanii de Sarbatori ?

Potrivit unui studiu al firmei Deloite, 58 % dintre romani intentioneaza sa isi limiteze cheltuielile de Sarbatori, datorita crizei economice. Pe de alta parte 79 % dintre cei pe care s-a facut studiul nu se tem de pierderea locului de munca si peste jumatate dintre ei nu au datorii, cea ce inseamna ca limitarea cheltuielilor este doar declarativa, existand sanse mari ca acestea sa nu scada. Ca si o concluzie a studiului : principala cauza a nivelului scazut de consum este starea de spirit ( factorul psihologic ), care a atins un nivel minim, modificand obisnuintele de consum ale romanilor.

Estimarea mea este urmatoarea : romanii vor manca, vor bea, se vor distra si vor face cadouri din belsug si in aceste Sarbatori de iarna, in buna noastra traditie, urmand ca dupa data de 7 Ianuarie, cand ne vom trezi din “ betia “ de Sf Ion , sa ne loveasca adevarata criza, ca un accelerat care a uitat sa mai opreasca in gara. Si atunci sa te tii…

2performant.com

3 comentarii la „Cumparaturi mai modeste anul asta, de Sarbatori ?”

  1. Eu cred ca numarul de vizitatori va fi la fel ca anii trecuti, deosebirea fiind ca valoarea cumparaturilor va fi mai mica decat anii trecuti atat la nivel individual cat si la total. Familiile neatinse de criza probabil isi vor limita doar putin valoarea cumparaturilor, familiile cu un concediat se vor gandi bine inainte sa cumpere iar cele afectate grav de criza cu ambii membri restructurati probabil vor achizitiona doar strictul necesar.

  2. Parerea mea este ca oricum de sarbatori, romanii cam exagereaza in cumparaturi. Uneori ma intrebam ce fac oamenii aceia cu atata si atata mancare. Oricum anul acesta, pe langa starea de spirit conteaza si starea financiara.

  3. Cred ca aia cu starea de spirit se aplica la mine. Sau pur si simplu deja am aproape cam tot ce-mi trebuie si ce-mi mai lipseste nu gasesc. Si mi se intampla sa intru cu o listuta scurta, sa ma invart putin “da’ mie chiar nu-mi trebuie nimic?” si sa plec asa cum am venit “nu, chiar nu-mi trebuie nimic din ce au aici!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *