Cumparaturile casnice au scazut cu 5 % in primele noua luni

Cumparaturile casnice de bunuri de uz curent a scazut cu 5% in moneda nationala in primele trei trimestre ale anului 2010, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Studiul a fost efectuat de catre GFK Romania si are la baza informatii obtinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 de categorii de bunuri de larg consum, pe un esantion de 2.200 gospodarii, reprezentativ la nivel national.

Segmentul alimentelor din grupa de baza a fost cel mai putin afectat de scaderea cheltuielilor si s-a diminuat cu 3% in perioada ianuarie – septembrie 2010 fata de aceeasi perioada a anului 2009. Produsele pregatite acasa, care inseamna 22% din valoarea produselor alimentare de baza, reprezinta o buna alternativa pentru a face fata crizei si a sustine consumul.

Dimpotriva, produsele neesentiale non-alimentare au inregistrat cea mai mare scadere valorica (cu mai mult de -9%), principalul motiv fiind o frecventa de cumparare mai mica. Cu toate acestea, in aceasta categorie se remarca a preferinta pentru ambalaje mai mari (upsizing), ca masura de a economisi bani.

Marcile proprii au inceput sa fie o alternativa la marcile nationale si datorita beneficiilor lor „de bază”. Desi ponderea valorii mărcilor proprii in total FMCG (bunuri de larg consum) este una dintre cele mai mici din Europa de Est (5%, fata de 18%), evolutia a fost accelerata in cursul anului 2010, de la 4% in luna ianuarie 2010, la aproape 7% in septembrie.

Exista, de asemenea unele diferente pe categorii: in timp ce in segmentul produselor alimentare marcile proprii s-au dezvoltat deoarece au fost cumparate mai des, pentru produsele non-alimentare au fost atrasi mai multi consumatori. Smantana, ketchupul si prosoapele de bucatarie sunt unele dintre categoriile cu cea mai mare crestere in cota marcilor proprii. Crescand, in principal, prin accesibilitatea lor, este posibil sa fie nu numai o optiune pentru cumparatori atunci cand decid in interiorul unei categorii, ci, de asemenea, o ancora puternica pentru un retailer in incercarea sa de a loializa si mari franciza.

O privire asupra structurii retail-ului din Romania in ultimii ani arata o dezvoltare extrem de dinamica a comertului modern de la 33% in 2006 la 45% cota de piata în 2010. Principalul motor a fost expansiunea hipermarket-urilor si a magazinelor de tip discounter, in detrimentul supermarketurilor si al magazinelor alimentare mici.

Urmand tendinta regiunii, magazinele de tip discounter au reprezentat formatul castigator in perioada de criza, dar cota acestora in Romania (10%) este mai mica decat nivelul mediu din Europa de Est, de 17%. Pe de alta parte, piata romaneasca de retail este inca foarte fragmentata, cu top 5 retaileri care acopera doar 22% din FMCG, comparativ cu 70% in Slovacia. „Exista inca loc pentru noii veniti, in timp ce concurenta se va intensifica in urmatorii ani”, spune Raluca Raschip, Consumer Tracking Director GfK Romania.

Sursa:  GFK Romania

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *