Care sunt efectele consumului de cafea asupra funcționării creierului

Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea (ISIC) a lansat cel mai recent clip animat care explică ştiinţa din spatele efectelor cafelei asupra creierului. Acesta explorează rolul pe care cafeina îl poate juca în ceea ce priveşte starea de alertă şi performanţa, analizând însă şi sensibilitatea individuală şi nivelurile recomandate de consum.

cafeaInformarea consumatorilor români cu privire la cele mai noi studii legate de efectele benefice ale consumului moderat de cafea și a produselor din cafea rămâne și în acest an unul dintre obiectivele Asociației Române a Cafelei”, a declarat Marius Meleșteu, Președinte Asociația Română a Cafelei (ARC).

Credit Foto: shutterstock.com

Cafeina este considerată a fi componenta principală a cafelei care are efecte asupra funcţionării creierului. Studii cuprinzătoare au demonstrat efectele benefice ale cafeinei în alimentaţie, aceasta îmbunătăţind atenţia, starea de alertă şi performanţa fizică.

O porţie de 75mg de cafeină ajută la creşterea atenţiei şi stării de alertă, potrivit Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authoriy – EFSA). Deşi conţinutul de cafeină diferă în funcţie de metoda de procesare şi preparare, o ceaşcă obişnuită de cafea asigură 75-100mg de cafeină.

Clipul video animat, ‘Coffee and its Effect on the Brain’ (Cafeaua şi efectele acesteia asupra creierului), poate fi vizualizat mai jos. 

Clipul animat ilustrează modul în care, după consumul unei ceşti de cafea, cafeina este absorbită în fluxul sanguin şi transportată în tot corpul până la creier. În creier se află adenozina care acţionează ca depresor al sistemului nervos central şi ajută la apariţia stării de oboseală. Datorită unei structuri similare, cafeina se poate fixa de receptorii adenozinei, blocând acţiunea acesteia, activând starea de alertă.

Studiile arată că starea de alertă poate fi îmbunătăţită de consumul moderat de cafea şi cafeină în situaţiile care solicită concentrare susţinută, cum ar fi condusul pe distanţe lungi şi pe timp de noapte, iar persoanele care lucrează în ture sau suferă din cauza diferenţei de fus orar îşi pot îmbunătăţi astfel eficient performanţa.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) consideră că un consum de cafeină din toate sursele de până la 400 mg pe zi (echivalentul a până la 5 ceşti de cafea) şi doze unice de 200mg nu ridică probleme în ceea ce priveşte siguranţa adulţilor din populaţia generală. Femeilor însărcinate şi celor care alăptează li se recomandă să nu consume mai mult de 200mg de cafeină pe zi din toate sursele (2-3 ceşti de cafea).

Informaţii suplimentare despre consumul de cafea şi performanţa mentală puteți găsi aici.

Despre Asociaţia Română a Cafelei (ARC)

Înfiinţată în martie 2001, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. Membrii ARC sunt: Strauss România, Nestlé România SRL şi Jacobs Douwe Egberts.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2Performant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *