Instabilitatea politică din Coasta de Fildeș afectează în continuare piața mondială de cacao

Recenta instabilitate politică din Coasta de Fildeş a dus la creşterea preţului materiei prime pentru produsele pe bază de cacao pe ambele părţi ale Atlanticului. Această creştere marchează o inversare a tendinţei generale de stabilitate a preţurilor, înregistrată în iulie 2010, când preţul la cacao a atins cel mai înalt vârf din ultimii trei ani. Cu toate acestea, ultimele date privitoare la livrările de cacao din Costa de Fildeş, cel mai mare producător de cacao din lume, au mai calmat spiritele comercianţilor.

Preşedintele ales în mod democratic, Alassane Ouattara, a anunţat, pe data de 22 ianuarie, o interdicţie asupra exporturilor de cacao cu intenţia de a limita resursele lui Laurent Gbagbo, fostul preşedinte, care nu renunţă la putere în ciuda înfrângerii sale recunoscute pe plan internaţional. Exportatorii care au încălcat blocada riscă suspendarea licenţelor de transport în cazul în care Ouattara va reuşi să obţină frâiele statului, după cum există şi posibilitatea de a se confrunta cu o condamnare internaţională. Cu toate acestea, cumpărătorii/producătorii internaţionali de cacao, precum Barry Callebaut şi Cargill, sunt reticenţi cu privire la impactul pe care nou-introdusa interdicţie a exportului de cacao l-ar putea avea asupra viitoarelor schimburi comerciale de cacao.

Indiferent dacă interdicţia este sau nu pusă în aplicare, nu există nici urmă de îndoială că doar simplul anunţ cu privire la aceasta a cauzat agitaţie pe pieţele de tranzacţionare. La bursa din Londra, în doar patru zile de tranzacţionare, activele de cacao au crescut cu 4,5%. Interesant, cele mai noi ştiri sosite din Africa de Vest au contribuit la calmarea, într-o anumită măsură, a nervozităţii existente pe pieţele de tranzacţionare. Potrivit datelor oficiale locale, emise pe 4 februarie, transportatorii şi procesorii de cacao din Coasta de Fildeş au anunţat o cantitate de 80.415 tone de cacao pentru export între 21 ianuarie şi 3 februarie, contribuind la totalul cumulat pentru sezonul 2010/2011 de 653.719 tone. Aceasta reprezintă o creştere de 4% faţă de livrările înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, sugerând că instabilitatea politică din regiune nu a reuşit să afecteze livrările de boabe către procesorii de cacao, în ciuda incertitudinii provocate recent.

Pentru minoritatea comercianţilor care doresc să primească marfa, stabilitatea actuală ar putea fi folosită pentru preluarea opţiunilor de cumpărare pe termen mediu. Astfel, procesorii ar putea bugeta stocarea materiei prime la nivele de rezistenţă situate sub pragul de 3.300 dolari/tona. Aceasta din urmă ar putea fi una dintre strategiile posibile care ar putea anticipa o potenţială creştere a preţurilor de cacao corelate cu agravarea condiţiilor politice din Africa de Vest.

Sursa: euromonitor.com

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *