Intoleranța la gluten nu este o modă, ci un real pericol pentru sănătate

Intoleranța la gluten este privită mai mult ca o modă decât ca o afecțiune reală, celiachia sau intoleranța permanentă la gluten, însă ea afecteză un număr din ce în ce mai mare de români, potrivit AlimenteSpeciale.ro.

maria-martacUnul dintre cele mai mari magazine online de pe piața locală, specializat în produse dietetice și terapeutice ne transmite că intoleranța la gluten este o maladie autoimună, declanșată de ingerarea alimentelor care conțin gluten, precum  sunt și grâul, orzul, secara sau ovăzul.

În cazul unei persoane cu predispoziție genetică, ce consumă în mod repetat gluten, se declanșează o reacție autoimună ce cauzează leziuni ale intestinului subțire, acestea, la rândul lor, determinând tulburări de digestie sau de absorbție.

Conform ultimelor prognoze, la nivel global peste 1% din populație este afectată de intoleranță la gluten, în timp ce în România, țară cu specific preponderent agrar, se estimează că peste 3-10% suferă de celiachie sau de o formă mai ușoară de intoleranță sau sensibilitate la gluten”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Pe lângă numărul tot mai mare de români care manifestă intoleranță la gluten, doar o mică parte dintre ei sunt diagnosticați (potrivit ultimelor estimări realizate aproximativ 20%).

Întrucât simptomele intoleranței la gluten pot fi ușor confundate cu alte boli precum este anemia, problemele digestive sau oboseala cronică, această afecțiune este foarte dificil de diagnosticat. Cu toate acestea, pentru a preveni evoluția bolii și apariția complicațiilor, este recomandat ca la prezentarea oricărui simptom care poate fi asociat cu intoleranța la gluten să ne facem o serie de teste amănunțite prin care să putem confirma sau infirma diagnosticul”, a mai spus reprezentanta companiei, la origine biolog.

Oboseala cronică, disfuncțiile digestive, balonarea, depresia, scăderea în greutate, flatulența, durerile abdominale recurente, durerile articulare sau spasmele musculare se regăsesc printre principalele simptome prin care se poate manifestă intoleranța la gluten. De la caz la caz, ele pot trece aproape neobservate sau pot devolta complicații severe, cu un impact negativ asupra vieții de zi cu zi.

Reprezentanții AlimenteSpeciale.ro susțin că țara noastră a făcut progrese în depistarea intoleranței la gluten, la momentul actual un suspect de celiachie putându-și confirma sau infirma afecțiunea prin intermediul analizelor de sânge, a biopsiei intestinale, sau, mai simplu, cu ajutorul unuia dintre testele rapide pentru celiaci existente pe piață.

În cazul acestei boli, odată ce rezultatul este confirmat nu există un tratament medicamentos care să ducă la vindecarea afecțiunii. Tratamentul constă în excluderea completă a glutenului din alimentație, împiedicând atât dezvoltarea bolii, cât și apariția unor alte afecțiuni asociate precum sunt și malnutriţia severă (întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoza, infertilitatea, afecțiunile cerebrale sau chiar unele tipuri de cancer.

Piața de alimente speciale pentru celiaci s-a dezvoltat din ce în ce mai mult în ultima perioadă și în România, atât în mediul online, cât și în segmentul de retail, deși încă nu se poate compara cu nivelul celorlalte state europene.

Persoanele care suferă de intoleranță la gluten au posibilitatea de a alege dintr-o gamă variantă de alimente speciale pentru ei. Pâinea, făina și derivatele,  dulciurile de patiserie, pastele, ciocolata sau băuturile fără gluten sunt doar câteva dintre produsele de care celiacii se pot bucura în continuare.

Produsele pentru alimentație specială și, în special, cele pentru intoleranța la gluten sunt importate în proporție foarte mare,  în România neexistând încă o capacitate de producție reprezentativă pe acest segment. Producătorii cu care noi colaborăm sunt certificați fara gluten, astfel încât riscul de contaminare a alimentelor este 0, iar acest lucru poate fi vizibil mai ales în gradul de mulțumire al clienților”, a subliniat Maria Martac.

Aproximativ 25% din vânzările lunare de pe AlimenteSpeciale.ro sunt cele ale produselor fără gluten, iar interesul este mai mare de la un an la altul.

În Luna Internațională de luptă Împotriva Glutenului AlimenteSpeciale.ro a organizat campania de educație alimentară #ManancResponsabil.

Pentru a le oferi un sprijin în plus persoanelor care suferă de celiachie, în luna mai, în cadrul campaniei #ManancResponsabil inițiată de AlimenteSpeciale.ro, 12 bloggeri culinari talentați din România au conceput peste 50 de rețete fără gluten, o serie de rețete de preparate dulci sau sărate, ideale pentru persoanele care suferă de afecțiuni ce impun un regim special de alimentație (alergii, intoleranțe la gluten/ lactate/ zahăr, diabetici, persoanele cu o anumită dietă), oferindu-le posibilitatea de a adopta un stil de viață mai sănătos și mai responsabil printr-o dietă corectă, însă la fel de gustoasă.

Prin intermediul campaniei #ManancResponsabil am încercat să educăm și să inspirăm oamenii cu nevoi speciale de alimentație, în speranța ca prin mai multe acțiuni de acest tip să putem schimba ceva în comportamentul de consum al acestora. De asemenea, un alt scop al campaniei a fost acela de a promova food blogging-ul de calitate din România și de a îndruma persoanele afectate de astfel de boli către resurse și rețete adaptate nevoilor lor speciale”, a încheiat reprezetanta AlimenteSpeciale.ro.

Aceasta inițiativă își propune să fie doar prima etapă dintr-un proces mai amplu de educare alimentară pe care AlimenteSpeciale.ro îl va susține anul acesta. Mai multe detalii despre campanie, cât și o colecție de peste 50 de rețete fără gluten pot fi gasite pe pagina oficiala #ManancResponsabil.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 6,909 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Intoleranța la gluten nu este o modă, ci un real pericol pentru sănătate

Spune-ți părerea

  1. […] Intoleranța la gluten este privită mai mult ca o modă decât ca o afecțiune reală, celiachia sau intoleranța permanentă la gluten, însă ea afecteză un număr din ce în ce mai mare de români, potrivit AlimenteSpeciale.ro. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: