ZaharulOradea

Micii românești vor putea fi comercializați pe piața europeană începând din 25 iunie

Comisia Europeană a publicat ieri, 5 iunie, Regulamentul privind categoriile de carne și utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne, care va intra în vigoare din 25 iunie, și prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici după rețeta originală și comercializarea micilor realizați din aceasta pe piața națională, dar și la nivel european, informează ministerul Agriculturii, printr-un comunicat emis azi.

carne-de-mici„În data de 5 iunie a.c., a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE nr. L166/ 11 Regulamentul Comisiei nr. 601/ 2014 care amendează Anexa II la Regulamentul 1333/ 2008 în ceea ce privește categoriile de carne și utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne. Regulamentul 601/ 2014 al Comisiei prevede printre altele, fabricarea pastei de mici după rețeta originală și comercializarea micilor realizați din aceasta pe piața națională, dar și la nivel european. Precizăm că Regulamentul 601/ 2014 va intra în vigoare la 25 iunie 2014, ca atare consumatorul român și nu numai se poate bucura în continuare de savoarea micilor românești”, se arată în comunicat.

Reprezentanța României la Bruxelles, susținută de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de organizațiile de producători și procesatori din sector, au finalizat astfel demersurile necesare pentru includerea în lista menționată în Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/ 2008 a componenților utilizați la fabricarea pastei de mici.

Scopul reuniunilor la Bruxelles a fost acela de a permite reprezentanților industriei agroalimentare din România să explice Comisiei justificarea tehnologică a utilizării aditivilor printre care și bicarbonatul de sodiu, în vederea identificării unei soluții practice de a modifica Anexa II la Regulamentul 1129 /2011 pentru a include acești aditivi.

Decizia cea mai importantă privind dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu și carmin la prepararea mititeilor românești a fost luată în data de 10 martie în Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH), prin obținerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a Uniunii Europene.

Am lansat Magazinul Online www.retail-fmcg.ro/magazin-online

Nu mai puțin de nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit căreia au fost autorizați mai mulți aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care și micii românești.

În urma votului din SCFCAH, a fost autorizată la nivelul CE folosirea unor aditivi în preparate precum ‘Kasseler’, ‘Bräte’ și ‘Surfleisch’ din Germania și Austria, ‘lomo adobado’, ‘pincho moruno’, ‘careta adobado’ și ‘costillas adobadas’ din Spania, ‘toorvorst’ și ‘ahjupraad’ din Estonia, ‘gyros’, ‘souvlaki’, ‘bifteki’, ‘soutzoukaki’ și ‘kebap’ din Grecia, mici din România, ‘cevapcici’, ‘pljeskavice’ din Croația, dar și în șunca sărată de Crăciun din Finlanda.

Potrivit datelor furnizate de Federația Pro Agro, în România, se consumă anual între 20.000 și 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici.

Sursa: Agerpres. Foto

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,059 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » Micii românești vor putea fi comercializați pe piața europeană începând din 25 iunie
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: