Mondelez și Douwe Egberts fuzionează pentru a da naștere unui gigant în domeniul cafelei

Grupul american Mondelez International – fostă Kraft Foods – şi cel olandez D.E Master Blenders – producător al brandului de cafea Douwe Egberts – au anunţat în această seară că îşi vor uni operaţiunile lor din domeniul cafelei pentru a crea un grup cu o cifră de afaceri anuală de şapte miliarde de dolari (cinci miliarde de euro) care va concura direct cu liderul mondial Nestlé, proprietarul mărcilor Nespresso şi Nescafé.

1Potrivit termenilor acordului convenit de cele două firme, Mondelez va primi cinci miliarde de dolari (3,58 miliarde de euro) şi 49% din acţiunile noii societăţi denumită Jacobs Douwe Egberts, care va avea sediul în Olanda.

„Noua societatea va avea poziţii dominante în peste 24 de ţări şi o prezenţă puternică pe pieţele emergente, ceea ce îi va da oportunităţi semnificative de sinergii pe piaţa mondială a cafelei, evaluată la 81 de miliarde de dolari” apreciază cele două societăţi.

În prezent, Mondelez este al doilea jucător pe piaţa mondială a cafelei, iar Douwe Egberts Master Blenders este numărul trei cu cifre de afaceri de 3,9 miliarde respectiv 3,4 miliarde de dolari. Împreună cu liderul Nestlé, cele trei firme controlează aproximativ 40% din piaţa mondială a cafelei, iar Nestlé va continua să rămână lider şi după crearea Jacobs Douwe Egberts cu o cotă de piaţă de 23%.

2Noua entitate Jacobs Douwe Egberts va regrupa mărci de cafea precum Jacobs, Carte Noire, Gevalia, Kenco, Tassimo şi Millicano, care în prezent aparţin Mondelez, cu mărcile Douwe Egberts, L’OR, Pilao şi Senseo, aflate în prezent în proprietatea D.E Master Blenders.

Anunţarea acestui acord vine într-un moment în care preţul cafelei este în creştere din cauza secetei din Brazilia. Preţul cafelei Arabica a crescut cu peste 80% în acest an după ce vremea secetoasă a afectat creşterea recoltei în Brazilia, cel mai mare cultivator mondial de cafea responsabil pentru o treime din producţia mondială. Analiştii se aşteaptă ca şi concurenţa pentru boabele de cafea să fie una dură în acest an iar o companie mai mare va avea un avantaj la negocieri.

Sursa: Agerpres

În urmă cu aproape doi ani, compania Kraft Foods Inc, a doua cea mai mare companie de produse alimentare ambalate din lume, s-a divizat în Mondelēz International Inc. şi Kraft Food Group Inc, divizia de produse alimentare din America de Nord.

Prin această divizare, Mondelēz International s-a concentrat doar pe anumite produse (snack-uri), fiind unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial de ciocolată, biscuiţi, gumă, bomboane, cafea şi băuturi (sub forma de pulbere), cu branduri iconice precum Jacobs, Oreo, LU, Nabisco, Ritz, Cadbury, Milka, Trident, Hale și Philadelphia.

retail-FMCG

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *