Mascuta_Vesela_Nou

Noile reguli de siguranță în atenția producătorilor și importatorilor de jucării din România

Comisia Europeană împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România şi Toys Industry of Europe au organizat, azi la Bucureşti, un seminar dedicat noii Directive europene 2009/48/CE privind siguranţa jucăriilor. Seminarul a fost finanțat de Comisia Europeană.

Scopul acestui seminar, parte a unei campanii europene, a fost de a oferi operatorilor economici care activează în sectorul jucăriilor, cunoştinţe aprofundate despre noua directivă cu privire la siguranţa jucăriilor, care a intrat în vigoare în 2011. Cu această ocazie, reputați experţi români şi străini, din sectorul jucăriilor au furnizat informaţii cuprinzătoare producătorilor de jucării, importatorilor, distribuitorilor, comercianților, precum şi autorităţilor publice. Peste 50 reprezentanţi ai sectorului jucăriilor din România au fost prezenţi la acest eveniment.

Noua Directivă privind siguranţa jucăriilor este cea mai nouă măsură destinată să ajute la protejarea a peste 78 de milioane de copii din Uniunea Europeană (UE). Noua directivă introduce roluri și obligaţii clar definite petru operatorii economici implicaţi în producerea şi distribuţia de jucării.

De exemplu, importatorii de brand propriu sunt consideraţi ca producători în noua directivă privind siguranţa jucăriilor şi sunt supuși normelor destinate producătorilor. Prin urmare, este foarte important ca toţi operatorii economici să işi determine propriul rol, de a-şi identifica obligaţiile şi de a şti cum să le execute corect .Cu toate acestea, educarea operatorilor economici nu este suficientă, deoarece aceştia nu sunt singurii jucători din aria privind siguranţa jucăriilor. Campania vizează, de asemenea, să ajungă şi latoate celelalte părţi care joacă un rol important în asigurarea jucăriilor înainte ca ele să ajungă la consumatori: cum ar fi autorităţile naţionale, care sunt responsabile pentru supravegherea pieţei şi a jucăriilor, precum şi laboratoare de testare care consiliază atât industria cât şi autorităţile.

“ Pentru industria Europeană de jucării, unde 80% din sector este format din întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), este de remarcat că noile cerinţe aduc o provocare substanţială economică şi tehnică pentru producătorii de jucării, în special pentru întreprinderile mici. Trebuie să ne asigurăm că produsele de la producătorii fară renume în domeniu, care nu sunt conforme cu noile norme sunt scoase de pe piaţă de la bun început. De asemenea, este esenţial ca directiva să fie în mod consecvent aplicată în întreaga Uniune Europeană „,a declaratCatherineVanReeth, Directorul General al Toy Industries of Europe (TIE)

“Siguranţa jucăriilor pe care le producem este esenţială pentru procesul de fabricaţie: de la proiectarea iniţială a jucăriei, prin alegerea materialelor, până la producţie „, a adăugat ea.

Noua directivă presupune, printre altele, cerinţe mai stricte pentru componente care ar putea dăuna copiilor: jucării ataşate la produsele alimentare, jucării din textile care pot fi spălate şi potenţiale produse chimice aflate în interiorul jucăriilor. Avertismentele despre jucării trebuie să fie mai vizibile şi uşor de înţeles.

Pentru a evita accidentele şi eventualele vătămări, industria de jucării sfătuieşte părinţii să cumpere întotdeauna jucării din magazine specializate, să citească cu atenţie toate avertismentele şi instrucţiunile, şi să aleagă jucării, care sunt potrivite pentru vârsta, abilităţile şi îndemânarea copiilor.

Comisia Europeană a lansat în noiembrie 2011 o campanie de informare dedicatăconsumatorilor dinmai multe țări europene. Cu acest prilej, în magazine au fost distribuite cărţi poştale cu sfaturi de siguranţă a jucăriilor iar un clip video a fost difuzat pe posturile de televiziune în țările din Europa. Campania se va desfăsura și în 2012, cu precădere în perioada sărbătorilor de Paşte, în perioada verii, de Sfântul Nicolae și de Crăciun.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,092 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » Noile reguli de siguranță în atenția producătorilor și importatorilor de jucării din România
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: