În data de 7 martie au fost anunţați câştigătorii unuia dintre cele mai mari programe de mediu din ţară, „Capitala Verde a României”. Competiţia face parte din programul de responsabilitate socială Umbrela Verde, lansat de Tuborg în anul 2007 în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor. Sinaia, Botoşani şi Oradea s-au dovedit a fi “cele mai verzi oraşe”, pe fiecare categorie în parte, iar cel din urmă a fost numit de juriu “Capitala Verde a României”.
Între 25 mai şi 20 decembrie 2011, 13 oraşe, care s-au implicat în proiecte de protecţie a mediului, s-au înscris pentru titlul de “Capitala Verde a României”. La prima categorie, au candidat Alexandria şi Sinaia, la a doua categorie – Bistriţa, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Suceava şi Tulcea, iar la a treia – Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Sectorul 2 – Bucureşti. Pentru a putea intra în competiţie, primăriile acestor oraşe au dat detalii privind contribuţia lor la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, transportul local, zonele urbane verzi, managementul deşeurilor, consumul de apă, precum şi strategia locală de mediu existentă.
Din juriu au făcut parte 13 persoane, printre care specialişti din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi reprezentanţi ai companiei URBB. La Gala de decernare a premiilor au participat reprezentanţii autorităţilor locale din oraşele înscrise în competiţie, vedete implicate în protecţia mediului şi mass-media, alături de Ministrul Mediului şi Pădurilor, dl. Laszlo Borbely.
Oraşul câştigător al campaniei “Capitala Verde a României” va putea folosi acest titlu pe tot parcursul anului 2012 şi va fi promovat la nivel naţional drept deţinător al titlului. În plus, Oradea va avea prioritate la dezvoltarea tuturor acţiunilor ulterioare desfăşurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului şi Pădurilor.
La ediţia precedentă, competiţia Capitala Verde a României a adus la un loc 10 primării în lupta pentru cel mai verde oraş din România. Braşovul a adunat cel mai mare punctaj, obținând astfel distincţia de “Capitala Verde a României” în 2010, iar ca urmare a câştigării acestui titlu a fost înscris în competiţia similară derulată la nivel european – Capitala Verde a Europei.
