Cum îi pot convinge părinții pe copii să mănânce legume

Un studiu experiment realizat de MAGGI a arătat că în familiile care au obiceiul de a pregăti mâncarea împreună cu cei mici, consumul de legume devine adecvat, iar copilul acceptă mai ușor majoritatea legumelor.

legumeDe asemenea, discuțiile cu cei mici și informațiile despre o alimentație echilibrată au un rol important, mai ales dacă au loc în cadrul unor activități culinare în familie. Ca urmare a acestui studiu, MAGGI continuă inițiativa lansată anul trecut și aduce Ghidul Școala Legumelor, un instrument care vine în sprijinul părinților cu trucuri și sfaturi care să îi ajute în lupta de a-i împrieteni pe copii cu legumele.

Copiii și consumul de legume

În cadrul aceluiași studiu experiment, o cercetare cantitativă a arătat că aproximativ 4 din 10 copii cu vârsta între 3 și 12 ani, din mediul urban nu consumă legume zilnic (cel puțin o dată pe zi). Mai mult, 45% dintre părinți întâmpină diferite probleme atunci când le oferă copiilor legume la masă. Printre problemele enumerate de părinți se numără dificultatea de a-i convinge pe cei mici să mănânce legume, aceștia fiind nevoiți de multe ori să recurgă la ascuderea lor în mâncare astfel încât copilul să nu știe de ele. În plus, un sfert dintre copiii cu vârsta între 3 și 12 ani, din mediul urban, nu au mâncat niciodată broccoli (27%), conopidă (21%), în timp ce 20% dintre respondenți au menționat spanacul, urzicile, ștevia, salata, loboda și sfecla.

A doua etapă a studiului experiment a adus împreună zece familii, care au gătit prânzul alături de copiii lor, iar apoi timp de o săptămână au completat un jurnal de dietă. Comportamentul din timpul activității de gătit a fost supravegheat de Dr. psiholog Carmen Anghelescu, care în urma experimentului a identificat faptul că deși majoritatea familiilor au pregătit feluri de mâncare noi pentru ei, toți cei 10 copii au lucrat împreună cu părinții efectuând operații diferite: curățat legume; curățat verdețuri, tăiat lume, pregătit chiftele. Toți copiii participanți au fost încântați să ia parte la activități de gătiti, au fost atenți și s-au implicat activ. La final, cei mici au fost mai dornici să mănânce preparatele unde și-au adus contribuția.

În plus, dintre cei 10 copii care au participat la activitatea de gătiti, patru nu văzuseră  niciodată cum arată un broccoli și alți doi nu știau cum arată sfecla roșie.

Știați că stilul de viață echilibrat se formează încă din copilărie?

“Obiceiurile alimentare sunt formate acasă, în familie. Una dintre formele de învățare este imitația, iar acest lucru a fost confirmat și de părinții care au luat parte la studiul experiment realizat. Practic adulții transmit celor mici obiceiurile lor. Dacă părinții consumă legume, copiii vor prelua acest obicei și își vor forma gustul pentru alimentele pe care le văd cel mai des în farfuriile acestora. Ghidul Școala Legumelor îi invită pe părinți să îi lase pe copii să își pună în aplicare imaginația. Gătitul alături de cei mici este o metodă foarte bună de învățare și aceștia vor fi mai dornici să guste și mănânce preparatele la care au contribuit și ei. ”, declară Dr. Camen Aghelescu, psiholog.

Joaca în bucătărie

Joaca este pentru copii o bucurie, iar implicarea directă a copiilor în pregătirea mesei devine nu doar o joacă, ci și o metodă prin care copiii pot învăța lucruri noi: de la denumirea legumelor și importanța acestora, denumirea ustensilelor, până la dezvoltarea de caracteristici psihice care implică dezvoltarea încrederii de sine, modalități de a colabora cu alte persoane sau satisfacția de a termina o activitate realizată de ei.

Ghidul Școala Legumelor este disponibil gratuit și se poate descărca de aici. Școala Legumelor detaliază activități pe care părinții le pot realiza împreună cu cei mici, astfel încât copiii să fie mai dornici să guste și să mănânce legume în fiecare zi. Mai mult, ghidul încurajează părinții să îi implice pe copii cât mai mult în pregătirea meselor, în realizarea listei de cumpărături și achiziționarea legumelor alături de cei mici. De asemenea, acesta vine și cu o secțiune interactivă dedicată copiilor cu pagini de colorat, întrebări și răspunsuri.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *