Piața românească de retail FMCG va continua să crească

Evaluată la aproximativ 16 miliarde de Euro la sfârşitul anului 2010, piaţa românească de retail FMCG va ramâne în continuare cea mai dinamică piaţă din zona Europei Centrale şi de Est, conform analizei realizate de experţii în retail ai companiei de consultanţă Contrast Management-Consulting.

Deşi rata de creştere în ultimii 10 ani a fost cu mult peste aşteptări (aproximativ 8.5% anual) în perioada următoare piaţa va continua să crească într-un ritm susţinut, cu aproximativ 5% anual. Acest trend ascendent vine ca urmare a creşterii puterii de cumpărare a populaţiei, dezvoltării agresive a comerţului modern şi modificărilor în comportamentul de consum al populaţiei.

Studiul “Piaţa de retail FMCG din România: rezultate, direcţii şi soluţii pentru viitor” a fost realizat de analiştii din cadrul Contrast Management-Consulting România în perioada Ianuarie – Mai 2011. Concluziile au fost obţinute atât pe baza analizei cantitative a rezultatelor financiare ale celor mai importante 26 de companii de comerţ modern din România cât şi pe baza analizei calitative ca urmare a vizitelor realizate în tipurile de magazine analizate, a discuţiilor cu reprezentanţi din industria FMCG din România (retaileri şi furnizori) şi cu experţi în domeniu (consultanţi Contrast şi externi).

Analiza realizată de Contrast Management Consulting menţionează că România a avut în perioada 2000 – 2010 cea mai mare creştere a pieţei de retail din Europa Centrală şi de Est, de aproximativ 123%, în timp ce alte pieţe mai dezvoltate au înregistrat rate de creştere mult mai joase (Polonia – 54%, Cehia – 54%, Ungaria – 26%). Situaţia este însă diferită în cazul profitabilităţii medii a pieţei de retail FMCG, România înregistrând un nivel de doar 0.5%, explicabil prin faptul că ţara noastră nu a intrat încă în etapa de maturitate în ceea ce priveşte segmentul retail.

Adrian Comăneci, Senior Project Manager la Contrast Management-Consulting şi coordonatorul raportului de analiză, subliniază cele mai importante schimbări înregistrate de piaţa de retail FMCG în ultimii ani:

“Cu siguranţă cea mai importantă şi spectaculoasă evoluţie din piaţa locală de retail FMCG este reprezentată de transferul de valoare dinspre comerţul tradiţional către comerţul modern. La sfârşitul lui 2010 comerţul FMCG modern a reuşit să atingă pentru prima oară o cotă de 50% din total piaţă şi o valoare de aproximativ 8 miliarde Euro, în condiţiile în care acum 5 ani cota de piaţă abia depăşea valoarea de 20%. Această evoluţie este rezultatul unui cumul de factori: creşterea gradului de acces al consumatorului român la comerţul modern ca urmare a expansiunii agresive, experienţa superioară de gestionare a afacerilor şi soliditatea financiară care a permis o rezistenţă mai bună la efectele crizei economice”

Dincolo de evoluţia formelor de comerţ, demne de menţionat sunt şi schimbările importante înregistrate în interiorul comerţului FMCG modern. Astfel, faţă de anul 2005 când segmentul de Cash & Carry era liderul comerţului modern cu o cotă de piaţă de aproximativ 58%, la sfârşitul lui 2009 poziţia de lider era ocupată de segmentul de Hypermarkets cu o cotă de 46%, în timp ce Cash & Carry a coborât la aproximativ 29%. De asemenea, trebuie menţionată dezvoltarea agresivă a formatului de Discount care în 2009 a depăşit pentru prima oară segmentul de Supermarkets, obţinând o cotă de piaţă de aproximativ 12%.

În ceea ce priveşte evoluţia din următorii 5 ani, analiza Contrast estimează o continuare a creşterii pieţei de retail FMCG în special ca urmare a expansiunii formatelor de comerţ FMCG modern. La acest nivel de analiză, indicatorii luaţi în calcul au fost: potenţialul de creştere a stocului de spaţiu modern de vânzare în funcţie de puterea de cumpărare a consumatorilor, decalajul de spaţiu modern faţă de ţările dezvoltate din regiune (Austria, Cehia, Ungaria, Polonia) precum şi preţul mediu al terenurilor. Luând în calcul aceşti 3 factori, analiştii Contrast au concluzionat că piaţa românească mai poate susţine aproximativ 830,000 mp de spaţiu modern de vânzare. Bucureştiul rămâne în topul regiunilor cu potenţial de dezvoltare cu aproximativ 100,000 mp, în timp ce celelalte judeţe cu potenţial ridicat sunt Dolj (35,000 mp), Prahova (32,000 mp), Dâmboviţa (30,000 mp) şi Vâlcea (30,000 mp).

“O dezvoltare expansivă nu reprezintă însă şi garanţia unei dezvoltări durabile şi profitabile pe termen lung” este de părere Daniel Remus Laes, Managing Partner al Contrast Management-Consulting România. “Ori tocmai capacitatea de a genera valoare financiară pe termen mediu şi lung este factorul esenţial care va face diferenţa între firmele care îşi vor consolida poziţia pe piaţă şi cele care vor fi nevoite să iasă de pe piaţă, cel mai probabil fiind achiziţionate de primele sau de un alt mare retailer internaţional”, continuă acesta.

La rândul lui, Adrian Comăneci consideră că :

„Pe lista cu priorităţile de acţiune pe termen mediu ale retailerilor ar trebui să se regăsească iniţiative precum: re-analizarea strategiei de poziţionare şi a modelului operaţional, diferenţierea clară şi sustenabilă faţă de competitori (în special prin servicii şi experienţe de cumpărare superioare) şi realizarea unei integrări strategice şi operaţionale mult mai strânse cu principalii furnizori.”

 

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *