Importul de carne de porc, în creștere față de anul precedent

Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2013, relevă analiza schimburilor comerciale cu produse agroalimentare.

pork meat

În 10 luni, valoarea importurilor de carne de porc a depăşit 231,4 milioane de euro, comparativ cu cele 215,3 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2013.

Embargoul rusesc impus produselor agroalimentare din UE a afectat semnificativ producătorii români din sectorul cărnii de porc prin faptul că produsele din statele europene dezvoltate, care exportau în Rusia, intră pe piaţa românească cu preţ de dumping şi aduc acestora grave pierderi financiare. În schimb, au de câştigat procesatorii deoarece carnea de porc provenită din import la preţuri mai mici au adus vânzări cu 25% mai mari numai în ultima parte a anului trecut.

Credit foto: Shutterstock

Fermierii români au înregistrat pierderi de 100 de milioane de euro numai în ultimele şase luni pentru că sunt nevoiţi să vândă sub preţul de cost, potrivit europarlamentarului Laurenţiu Rebega.

Numai în ultimele 6 luni, fermieri români au totalizat pierderi de peste 100 de milioane de euro. Practic aceste carcase de porc, provenite din marile ţări producătoare ale UE, intră pe piaţa românească la un preţ care nu se explică, impactul direct fiind acela că producătorii români îşi vând produsele sub costurile de producţie pentru a putea face faţă concurenţei neloiale. Astfel s-a ajuns în situaţia în care, pentru a putea face faţă, producătorii români să scadă preţurile cu aproximativ 25%. Aceste scăderi de preţuri însă nu se reflectă şi în preţul final, industria procesatoare şi comerţul capitalizând aceste marje de profit în defavoarea fermierilor„, a precizat Laurenţiu Rebega, într-o întâlnire cu Comisarul pentru Agricultură al Uniunii Europene, Phil Hogan, căruia i-a solicitat măsuri de sprijin.

Din sistemul comercial românesc sunt livraţi în piaţă peste 3,5 milioane de porci, din care 2,5 milioane din exploataţii, iar aproximativ un milion sunt purceluşi aduşi din import pentru îngrăşare şi livrare ulterioară.

Conform datelor INS, în anul 2013, în gospodării şi în unităţile specializate au fost tăiaţi în total 4.876.000 de porci, din care o treime sunt sacrificaţi în ultima lună a anului.

Sursa: Agerpres

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,073 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » Importul de carne de porc, în creștere față de anul precedent

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: