Produsele alimentare romanesti sunt excesiv de scumpe

Produsele alimentare romanesti sunt excesiv de scumpe, din cauza nenumaratilor intermediari de pe traseul parcurs de produs, de la ferma pana la raft, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la deschiderea targului Indagra.

“Produsele alimentare romanesti sunt excesiv de scumpe, dar e din cauza nenumaratelor cai de la plecarea produsului pana la ajungerea lui pe raft. De foarte multi ani avem construit un sistem care artificializeaza aceasta relatie”, a spus Tabara.

Ministrul a adaugat ca rezolvarea problemei preturilor nu tine doar de administratiile centrale, locale si de Ministerul Agriculturii, ci si de companii.

Totodata, el crede ca agricultorii romani ar trebui sa fie mai prompti si mai transanti in ceea ce inseamna interesele lor in sectorul agricol european si prezenta pe pietele europene.

“Agricultura nu va avea performanta daca va ramane la piata interna. in primul rand o va pierde si pe aceasta. Romania trebuie sa produca pentru piata europeana si pentru pietele emergente, iar acest lucru nu poate fi facut doar cu anumite sectoare”, a adaugat ministrul.

Tabara a mai spus ca exista multe lucruri de facut, dincolo de ceea ce inseamna sursele financiare.

“Exista si alte elemente care trebuie revazute, inclusiv initiativele pe care fermierii trebuie sa le aiba. Nu trebuie doar sa astepte subventii. Trebuie avuta o relatie mai buna cu bancile. E importanta si dotarea tehnica a fermelor”, a afirmat el.

Cea de-a 15-a editie a expoziţiei Indagra, care se va desfasura la Romexpo in perioada 10-14 noiembrie, va reuni 585 de firme din domeniile agricultura, zootehnie si industrie alimentara.

Expozitia Indagra se va desfasura pe o suprafata de peste 32.000 metri patrati, dintre care peste 24.000 de metri patrati sunt situati in interior.

Indagra este structurata pe saloane tematice, printre care cel pentru echipamente si utilaje pentru prelucrarea carnii, pentru industria de panificatie, prelucrarea laptelui, procesarea legumelor si fructelor, in cadrul Indagra Food, si cele pentru tractoare, sere si solarii, fabrici de nutreturi combinate in cadrul Indagra Farm.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *